Не стихва напрежението в Турция

Не стихва напрежението в Турция | StandartNews.com

Протестите в Истанбул не стихват. Към силите на реда се присъединиха военни автомобили на вътрешните войски. Те са разположени в квартала "Меджидийекьой", за да отблъскват демонстрантите, съобщават от БНР.

Протестиращите в парка „Гези" сами премахнаха барикадите, които преграждат входа към парка, за да има свободно влизане и излизане на хора. Правителството обеща, че няма да променя парка и ще го запази в сегашния му вид, докато не приключи съдебния процес.

Атаката на полицията продължи в центъра на мегаполиса. Срещу демонстрантите валяха водни оръдия, газови бомби. Имаше и бронирани коли срещу протестиращите. Те идват от съседните улички, за да разпръснат хората, но за кратко, защото след известно време протестиращите отново се връщат на площада.

Много са ранените от демонстрациите, но властите съобщават само за 44 пострадали.

Петзвездният хотел "Диван", в близост до парка "Гези", където се бяха устроили протестиращи и лекари -доброволци, които оказваха помощ на пострадалите, бе атакуван с газови бомби. Някои от хотелите около площад „Таксим" са евакуирали своите клиенти по нареждане на властите.

Метрото и автобусите в центъра Истанбул не работят.

Много симпатизанти на управляващата Партия на справедливостта и развитието изпълниха квартала "Казлъчешме". Там в 18 часа започна митинг на симпатизантите. Кварталът се намира далеч от "Таксим", властите са подготвени за сблъсъци, съобщават от БНР.

И в Анкара продължават атаките на полицията срещу демонстрантите там. Униформените са блокирала доста улици и квартали и разпръскват демонстрантите с водни оръдия и газови бомби.

Двата най-големи синдиката в Турция обявиха обща стачка в протест срещу полицейското насилие срещу антиправителствените демонстранти. Това предаде АФП. Стачката ще се проведе в понеделник. "Ще стачкуваме утре (в понеделник) в цялата страна, заедно с профсъюза DISK и други организации", заяви Бакъ Чинар, говорител на синдиката KESK.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай