Натискат Асад да предаде химическите оръжия

Джон Кери с ултиматум от 7 дни към Дамаск, Русия отправи предложение

Натискат Асад да предаде химическите оръжия | StandartNews.com

Вашингтон. Докато чака решението на Конгреса, Белият дом предприе нови стъпки по казуса Сирия. Държавният секретар Джон Кери вчера постави ултиматум на сирийския президент Башар Асад и му даде едноседмичен срок да предаде химическите оръжия, ако иска да избегне американско нападение срещу Сирия. Малко по-късно през вчерашния ден Москва призова Дамаск да постави химическите си оръжия под международен контрол, за да избегне ударите.

По време на посещението му в Лондон, където се срещна с британския външен министър Уилям Хейг, Джон Кери бе запитан от журналисти какво би могъл да направи Асад, за да избегне военни действия срещу Сирия. "Може да предаде всички химически оръжия на международната общност през тази седмица. Но той няма да го направи, очевидно това няма да се случи", отговори Кери, цитиран от Ройтерс. Държавният секретар заяви още, че военно решение на проблема няма и то може да бъде единствено политическо. "Няма военно решение и нямаме никакви илюзии относно това. Решение няма да бъде намерено на бойното поле, а на масата за преговори, но първо трябва да седнем на тази маса", каза Кери. Той разкри още кои са хората с достъп до химически оръжия. "Контролът върху химическите оръжия в Сирия е много затегнат от режима на Асад. В действителност Башар Асад, брат му Махер Асад и един генерал са тримата души, които имат контрол върху движението и употребата на химически оръжия", посочи Кери. Той заяви още, че е по-рисковано да се бездейства по отношение на Сирия, отколкото да се действа. Броени часове след неговото изказване Русия посъветва Сирия да предаде химическия си арсенал. Изявлението дойде от руския външен министър Сергей Лавров, който предал това предложение на гостуващия му сирийски министър на външните работи Уалид Муалем. "Призоваваме сирийските лидери не само да се съгласят да поставят под международен контрол запасите си от химическо оръжие, но после и да ги унищожат, а също и да се присъединят към Организацията за забрана на химическите оръжия (предвидена в Конвенцията за химическите оръжия)", каза Лавров. Той поясни, че Москва очаква бърз и положителен отговор на предложението, който ще позволи да се избегнат ударите по сирийски обекти.

Междувременно американският президент Барак Обама започна трудна битка с Конгреса, който трябваше да започне работа снощи, за одобрение на военни действия срещу Сирия. В рамките на тази седмица той планира да се срещне със сенатори, да защити пред американците идеята за атака срещу Сирия в телевизионни интервюта и да направи обръщение към нацията. Всичките ангажименти на президента през седмицата са свързани с вота в Конгреса, но според медиите ухажването може да не завърши с желания резултат. Получаването на подкрепа от Сената, който се очаква да гласува на съдбоносната за Америка дата 11 септември, изглежда трудно; изгледите за одобрение в Камарата на представителите са може би още по-малки, при положение че над 200 членове вече показват, че не са съгласни с идеята, посочва в. "Индипендънт". На теория президентът може да пренебрегне евентуално гласуване в Конгреса против предложението му за нападение срещу Сирия и въпреки всичко да разпореди военни действия, но това почти със сигурност би накарало консерватори и членове на движението "Чаено парти" сред републиканците да предприемат опити за импийчмънт, коментира вестникът.

Според социологически проучвания от 3 септември едва 29 % от американците подкрепят въздушни удари, посочва "Ню Йорк таймс". При това положение президентът е с вързани ръце, коментират анализатори. Отношението между общественото мнение и външната политика обаче е доста сложно и променливо и, както показва историята, президент може да направи доста неща, за да убеди една скептична общественост, отбелязва вестникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай