Напрежението в Турция спада

Напрежението в Турция спада  | StandartNews.com

Истанбул. Обстановката в Истанбул започна да се успокоява в петък. След продължителните напрегнати дни и нощи правителството даде сигнал за адекватно поведение спрямо исканията на протестиращите в парка "Гези" в Истанбул, като обяви, че спира проекта за реконструкцията на парка "Гези" и площада "Таксим", докато съдът се произнесе във връзка с казуса.

"Турция е правова държава. Дори при положение че съдът даде ход на реконструкцията, ние въпреки това ще организираме допитване до народа на Истанбул, както обещахме", заяви говорителят на правителството Хюсеин Челик след 4-часова среща между премиера Ердоган и представители на демонстрантите.

Новината дойде два дни след като премиерът заяви, че търпението на правителството има граници и постави ултиматум пред протестиращите да опразнят площада и парка.

Ердоган се срещна с представители на протестиращите и с изявени творци, като срещата продължи почти цялата нощ.

По-късно през деня премиерът на Турция призова демонстриращите да прекратят своята окупация на истанбулския парк до довечера, след като обеща да спре застрояването на парк „Гези", което стана причината за масовите антиправителствени протести, предаде АФП. „Надявам се, че това ще свърши до довечера", подчерта Ердоган пред членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието в реч, която бе излъчена по турските телевизии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай