Масовите протести в Турция ескалират

Масовите протести в Турция ескалират | StandartNews.com

Антакия. Полицията не се поколеба отново да атакува със сълзотворен газ и водни оръдия масов протест в провинция Хатай по повод смъртта на 22-годишния демонстрант Ахмет Атакан, съобщи информационната агенция Догу хабер ажансъ(ДХА), цитирана от Фокус.

В централния град на провинцията Антакия полицията предупреди протестиращите, че действията им са неразрешени и направи опит да ги разпръсне с водни оръдия и газови бомби. Междувременно в полицейските радиочестоти протече информацията, че сред протестиращите има и лица с ловни пушки. По този повод полицията предупреди, че въвежда бронирани средства, а опитващите се да заснемат ситуацията журналисти веднага са отдалечени в по-сигурни райони. При подобни спонтанни масови протести в провинция Мерсин (Южна Турция), са задържани осем демонстранти, опитващи се да блокират булеварда „Гази Мустафа Кемал" и да дефилират до Площада на мира.

В провинция Самсун (Северна Турция, на брега на Черно море) група от около 200 души направи опит да организира шествие и пресконференция пред сградата на околийското председателство на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), заради трагичните събития в провинция Хатай. Полицията не даде разрешение за шествието, но протестиращите все пак проведоха за известно време седяща стачка, направиха изявления за медиите и сред това се разотидоха без инциденти, посочи още информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай