Хаосът в Украйна

Хаосът в Украйна | StandartNews.com

Киев. Сблъсъци и напрежение белязаха неделния многохиляден митинг в Киев, организиран от привържениците на евроинтеграцията на Украйна. Участниците заявиха, че искат оставките на президента, правителството и парламента и обявиха, че започват общонационална стачка.

Група противници на политиката на украинското правителство е излязла от заетата от демонстранти сграда на кметството на Киев и се е отправила към сградата на кабинета за да устрои блокада, съобщава РИА Новости, позовавайки се на кореспондент от мястото на събитието.

По данни на водача на групата демонстрантите планират да застанат пред стените на сградата на кабинета в 06.00 часа. Протестиращите са се построили в колона и са тръгнали пеш, като носят знамена на украинската опозиционна партия „Свобода".

В сградата на киевското кметство остават демонстранти.

Оценките за броя на протестиращите непрекъснато се променят. Според организаторите на улицата са излезли половин милион души. Според някои украински информационни агенции недоволните от властта по киевските улица са били над 700 000, а според самите участници, те са били близо 100 000.

При инциденти са ранени над сто души, включително много служители на реда. Броят на ранените непрекъснато се променя. 53 участници в проевропейските протести в Киев са потърсили медицинска помощ. От тях са били хоспитализирани 14 души. Най-много полицаите са пострадали при сблъсъците пред президентската администрация. Ранени са и трима журналисти - двама фотографи от АФП и оператор на телевизия „Евронюз".
Украинската информационна агенция съобщи, че пред магазините на площад „Независимост" има огромни опашки от хора, а парите в банкоматите са на привършване.

През целия ден протестиращите шестваха из улиците на града. До напрежение и сблъсъци между протестиращи и полиция се стигна на няколко пъти - пред президентството, пред министерски съвет, пред кметството и около паметника на Ленин, за който беше направен опит да бъде свален.

Украинската полиция е установила част от инициаторите на безредиците в Киев, съобщава вестник „Сегодня". По данни на местните власти, към сблъсъците, случили се в близост до сградата на президентската администрация, са причастни 300 радикално настроени младежи от организацията „Братство", ръководени от Дмитрий Корчинский.

Нарушенията на реда пред сградата на министерския съвет са организирани при активното участие на около 100 души под ръководството на Андрей Фещук. Събитията около кметството са били ръководени от представителя на съюза „Свобода" Мирошниченко.

Обстановката е изключително динамична и напрежението се покачва в определени моменти. Размириците продължават.

По неофициална информация, появила се в някои украински агенции, в страната ще бъде въведено извънредно положение. Не е изключено тази мярка да се ограничи само до столицата Киев. В нощта срещу понеделник в Украйна може да бъде въведено извънредно положение, съобщава от своя страна и руската агенция РБК-Украйна, която се позовава на източник от правителството.

За понеделник украинската опозиция планира блокада на министерския съвет и да поиска от парламента оставката на премиера Николай Азаров, пише „Сегодня".

Военнослужещите от вътрешните войски на Николев са потеглили към Киев, предава украинското електронно издание „Обозреватель", като се позовава на източник от министерството на вътрешните работи на страната, според който 200 военни от специалните части на милицията на Украйна, дислоциирани в Николаев, са били вдигнати под тревога и са заминали за Киев. Междувременно, "Лига Бизнес Инфо" съобщи, че около 40 автобуса с курсанти от последните курсове от Харсковската академия на вътрешните войски са се отправили към украинската столица, предава агенция Фокус.

Лидерът на опозиционната партия „Свобода" Олег Тягнибок съобщи, че разполага с информация, че украинските власти се готвят да използват водни оръдия срещу мирните протестиращи в Киев, предаде „Украинская правда". По думите му властите нарочно са организирали провокации с помощта на платени провокатори, които се представят за поддръжници на „Свобода", за да принудят органите на реда да „разпръснат демонстрациите със сила".

От своя страна, лидерът на „Баткивщина" Арсений Яценюк обвини за провокациите лично президента Виктор Янукович. "Знаем, че искате да въведете извънредно положение Но ние ви призоваваме да изтеглите своите провокатори от улица „Банковая". Нито една опозиционна политическа сила няма връзка с това, което се случва", подчерта Яценюк.

По-рано през деня част от участниците в демонстрацията направиха опит да щурмуват сградата на президентството. С помощта на булдозер група демонстранти се опитаха да пробият кордона на частите на украинската милиция за борба с масови безредици „Беркут". За да разпръснат множеството органите на реда използваха сълзотворен газ и звукови гранати. Противниците на президента Виктор Янукович им отвърнаха с камъни от парчета от паважа.

Стълкновения между протестиращите и органите на реда имаше и около сградата на кметството. Според очевидци, цитирани от РИА Новости, някои от прозорците на зданието са изпочупени.

В Туитър се появиха съобщения, че е митингуващите са превзели първия етаж на кметството.

Междувременно се появиха съобщения и за нахлуване в Дома на профсъюзите - сградата, където са разположени централите на украинските синдикати.

Всички опозиционни лидери настояха, че протестите ще спрат само, ако правителството и президентът сдадат властта и в страната се проведат предсрочни избори. Беше обявена и обща стачка, започваща от утре.

Водачът на опозиционната партия "Удар" Виталия Кличко нарече "провокация навластите" случилото се пред президентската администрация, посочва ИТАР-ТАСС.

Вечерта група от около 100 души се опитаха да свалят паметника на Ленин в Киев, съобщи „Дзеркало тижня". Радикално настроени протестиращи са влезли в сблъсък със специалните части „Беркут", замеряли са паметника, разположен на Бесарабския площад, с камъни и горящи предмети.

Малко по-късно неизвестни лица хвърлиха звукова граната в близост до демонстрантите на улица „Банкова" в Киев, съобщи „Обозреватель". Все още не е известно кой е хвърлил гранатата.

Около 22:00 ч. голяма част от демонстрантите в Киев се придвижи от Площада на Независимостта към Бесарабския площад, където група демонстранти се опитаха да съборят паметника на Ленин, съобщава Укринформ. Движението по булевард „Шевченко" бе блокирано.

Провокатори, които вървели заедно с протестиращите в Киев към централния площад, изпочупили стъкла и влезли в сградата на кметството, предаде ИТАР-ТАСС. Те били облечени целите в черно, лицата им били скрити с маски или шалове, носели оранжеви строителни каски. Участници в митинга на протестиращите хванали провокаторите и след като свалили маските им, започнали да ги снимат. Станало ясно, че нападението срещу кметството е ръководела журналистката Татяна Черновил, която заявила, че поема цялата отговорност и е готова да влезе в затвора.

По време на нападението наблизо не е имало милиционери, нямало я и охраната на кметството. Черновил, редактор на портала „Левия бряг", е известна с разследванията си и със зрелищните си политически акции, скандали и провокации.

Група митингуващи, облечени в якета с емблеми на опозиционните партии „Свобода" и „Отечество", превзеха Профсъюзния дом в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Те избили вратите, влезли в помещенията и махнали една от камерите за наблюдение. Охраната напуснала сградата.

Хиляди изпълниха в началото на деня централния киевски Площад на независимостта, няколко хиляди се събраха и на съседния Европейски площад, булевард „Крешчатик", предаде ИТАР-ТАСС. Протестиращите шестваха из улиците на града с искане за оставка на правителството.

По данни на опозиционната партия „Отечество" („Баткившчина") в протестната акция участват около половин милион души. По повод съобщенията за масовостта на протеста ИТАР-ТАСС отбелязва, че според разчети на МВР отпреди девет години, по време на Оранжевата революция, Площадът на независимостта в Киев е побирал около 150 000 души.

Президентът на Украйна Виктор Янукович обеща да направи всичко необходимо за ускоряване на процеса на сближаване между Киев с Евросъюза. Той заяви това в обръщение, разпространено по повод 22-ата годишнина от произвеждането в Украйна на референдум, на който бе одобрен Актът за провъзгласяване на независимостта на Украйна.

„Ще направя всичко, което зависи от мен, за ускоряване на процеса на сближаване на Украйна с Европейския съюз, без при това да се допуснат сериозни загуби за нашата икономика и влошаване на жизненото равнище на гражданите", се посочва в изявлението на президента.

Янукович нарече референдума от 1 декември 1991 г. безпрецедентна за Украйна „проява на пряко народовластие", пример за „необратимостта на демократичните промени" в младата европейска държава. Президентът увери, че постигнатото през 1991 г. ще е здрава основа за развитие на Украйна и превръщането й в „могъща, процъфтяваща, амбициозна държава".

„Украйна направи своя геополитически избор. Ние сме европейски народ и нашият път е определен исторически", посочи президентът. Той обаче изрази и дълбокото си убеждение, че Украйна трябва да се интегрира в общността на европейските нации като равноправен партньор, „който ще бъде уважаван и с когото ще се съобразяват".

Трябва да се ръководим изключително от националните си интереси, да се отнасяме отговорно към собственото си бъдеще. Трябва да отстоим интересите на страната си на политическата карта на Европа и на мира като голяма и наистина независима държава, заяви украинският президент.

Представители на ЕС и САЩ призоваха украинските власти да проведат цялостно разследване на събитията от 30 ноември, когато представители на спецчастите „Беркут" разпръснаха протестната акция на площад „Независимост", предаде УНИАН. Това се казва в изявление на ръководителя на делегацията на ЕС в Киев Ян Томбински, разпространено в социалните мрежи.

„Ние, представители на Европейския съюз и Съединените американски щати в Украйна се срещнахме с украинския министър на вътрешните работи на Виталий Захарченко и министърът на външните работи Леонид Кожара. Ние изразихме нашата дълбока загриженост за събитията на площад „Независимост" в Киев, включително и прекомерната употреба на сила срещу мирни демонстранти, които упражниха правото си на мирни събирания", се казва в изявлението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай