Русия спира да внася плодове и зеленчуци от Полша

Русия спира да внася плодове и зеленчуци от Полша | StandartNews.com

Москва. Руската Федерална служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Россельхознадзор) забрани вноса на всякакви плодове и зеленчуци от Полша от 1 август. Това съобщи РИА "Новости", цитирайки източник на регулатора.

"Решихме да наложим ограничение на вноса на практически всички плодове и зеленчуци от Полша. Това се наложи зареди редица нарушения по сертифицирането и открити негодни продукти", обясни Алексей Алексеенко, заместник-директор на регулаторната служба.

Във вторник стана ясно, че Русия обмисля да забрани вноса на зеле от Полша заради съмнения, че по него има насекоми от типа западен цветов (калифорнийски) трипс. Тогава председателят на Россельхознадзор Сергей Данкверт обяви, че и вносът на ябълки може да бъде забранен заради нарушения в сертификацията.

Износът от Полша за Русия е намалял със 7.7% през първите шест месеца на 2014 г., показват данни на министерството на икономиката във Варшава. В момента той възлиза на 5 милиарда долара. Износът на плодове и зеленчуци, включително ябълки, круши и домати, е преживял значителен спад.

Още през април от Москва предупредиха, че може да забранят вноса на плодове и зеленчуци от Полша заради липсата на достатъчна санитарна сигурност за доставките, които пристигат в Русия, припомня Lenta.ru.

До края на тази седмица Россельхознадзор може да въведе забрана на вноса на плодове и зеленчуци от целия Европейски съюз. Това се обяснява със зачестилите случаи на доставки на продукти замърсени с опасния вредител източен плодов червей, допълват от руския информационен сайт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай