Ройтерс: Русия трупа оръжие по границата с Украйна

Ройтерс: Русия трупа оръжие по границата с Украйна | StandartNews.com

Военните били без емблеми на униформите като миналата година

Руската армия струпва въоръжение, включително мобилни ракетни установки, танкове и артилерия, във временна база близо до границата с Украйна, твърди Ройтерс. Според агенцията много от превозните средства са без регистрационни табели и идентификационни знаци. Военните пък били премахнали емблемите от униформите си, което напомняло практиката в Източна Украйна миналата година. Тогава Киев и западните му съюзници твърдяха, че става въпрос за прикрити руски отряди, посочва агенцията.

Струпването на войски на полигона "Кузмински" на около 50 км от границата е едно от най-ярките доказателства досега за съгласувани действия на руските военни в региона, коментира Ройтерс. Министерството на отбраната на Русия обяви, че няма коментар на твърденията за струпване на военни части. Няколко войници казали, че били изпратени в базата заради военни учения, което няма никаква връзка с положението в Украйна. Русия отрича, че нейни военни са замесени в конфликта в Източна Украйна. На въпрос дали присъствието на голям брой военни без обозначителни знаци означава руска инвазия в Украйна, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори по време на пресконференция, че словосъчетание "подготвяна инвазия" е неподходящо.

Дислоцираните там оръжия са ракетни установки "Ураган", танкове и самоходни оръдия, каквито били използвани по време на конфликта в Източна Украйна. За четири дни журналистите на Ройтерс забелязали 4 товарни влака с военни превозни средства и войници, пристигнали на жп гара в региона на Ростов в южната част на Русия, като поне 2 композиции са отпътували за "Кузмински".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай