Роснефт и Ексон Мобайл откриха петрол в Арктика

Роснефт и Ексон Мобайл откриха петрол в Арктика | StandartNews.com

Москва. Руският енергиен гигант Роснефт съобщи, че заедно със своя американски партньор Ексон Мобайл, е открил петрол в спорен кладенец в Арктика, предадоха световните агенции.

Пробивът е завършен за рекордно кратко време, но остават въпроси около това, как най-бързо може да се развива кладенеца.

От Ексон Мобайл заявиха, че ще прекратят развитието на проекта след американските санкции срещу Русия. Роснефт и нейният президент Игор Сечин попаднаха сред санкционираните лица.

Наказателните мерки, наложени от Европейския съюз и САЩ, на практика замразяват достъпа на руски компании до чуждестранни технологии и забраняват на западните фирми да влизат в сътрудничество в Арктика, а също да участват в проучвания и дълбоководни сондажи.

Природозащитници също протестириха срещу добива на петрол в региона.

Става дума за най-северния сондаж в света -  кладенеца „Университетская-1" в Карско море.

"Беше добит първият нефт. Той е учудващ пример за лек нефт, който въз основа на резултатите от извършения анализ е сравним със сибирския лек нефт", каза Сечин. По думите му Роснефт иска да кръсти находището "Победа".

Още не е ясно дали от кладенеца може да бъдат добивани търговски количества петрол. Според Роснефт данните ще бъдат анализирани и едва тогава може да се направи извод за наличните залежи.

Смята се, че залежите в Карската нефтена провинция са сравними с тези в Саудитска Арабия.

През 2011 г. Роснефт и Ексон Мобайл подписаха споразумение на стойност 3,2 милиарда долара за разработване на залежите в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай