ОБЗОР: Рим отне $30 млн. от приятел на Путин

ОБЗОР: Рим отне $30 млн. от приятел на Путин | StandartNews.com

Италианските власти конфискуваха луксозни вили и хотел на Аркадий Ротенберг

Италианските власти са иззели имущество за 30 млн. евро на компании, контролирани от близкия до Путин руски бизнесмен Аркадий Ротенберг, който фигурира в списъка със санкциите на ЕС и САЩ. Това съобщи днес италианската финансова полиция, цитирана от Медиапул.

Иззета е вилата на бизнесмена в Сардиния, негов елитен хотел в Рим, както и друго недвижимо имущество в областта Лацио.
Според представител на италианските власти, цитиран от Ройтерс, полицията е иззела имущество на базираната в Рим компания "Aurora 31", контролирана от Ротенберг чрез кипърска фирма. В списъка фигурират апартамент в Калиари в Сардиния, други вили, намиращи се на същия остров, вила в Тарквиния, близо до Рим, две вили в Арзакена и хотел в центъра на Рим, пише в. "Кориере дела Сера". Вилата в Сардиния, която е лична собственост на Ротенберг, също е била иззета.
Според италиански медии мерките са засегнали и акции и банкови сметки на руския бизнесмен.

Аркадий Ротенберг, който е партньор по джудо на руския президент Владимир Путин, през юли бе посочен като едно от лицата, попадащи под санкциите на ЕС и САЩ спрямо Москва заради войната в Източна Украйна.

Според финансовото министерство на САЩ братята Аркадий и Борис Ротенберг са спечелили контракти на стойност 7 млрд. долара за зимните олимпийски игри в Сочи, както и други доходни сделки от руския държавен газов монополист "Газпром".
Италианските власти са уведомили за взетите мерки Ротенберг и кипърската му компания "Olpon Investment Limited", както и "Aurora 31", която е собственик на хотела "Berg Luxury" в Рим.

От Ройтерс са се опитали да се свържат по телефона с "Aurora 31", но никой не е отговорил. От рецепцията на хотела в Рим са казали, че е отворен и продължава да работи нормално, но никой от директорите не е там.
Ротенберг от своя страна определи случилото се като "абсурдна и нелегитимна" стъпка.

Аз вече няколко месеца съм под санкции и нищо не ме учудва, коментира той пред руски медии и допълва, в случая е "удивен, че става дума за някаква недвижимост, която не попада под санкциите". Под обявените санкции попадат само сметки и активи, каквито аз в Италия нямам, допълва той.

В края на август бе съобщено, че заради икономическите санкции братята Ротенберг не са успели да купят италианския футболен клуб "Бари".

Япония отказа визита на руския президент

Премиерът на Япония Шиндзо Абе е отложил визита на руския президент Владимир Путин в страната по молба на САЩ, съобщава агенция "Киодо", като се позовава на правителствени източници.
Посещението било планирано за тази есен, но е отложено за пролетта.

"Токио вижда необходимост да върви в крак с европейските държави, които заедно с Япония и САЩ въведоха санкции срещу Русия заради украинската криза", казва един от източниците на агенцията, пожелал анонимност.

Абе се надява да проведе разговори с президента на Русия в рамките на срещата на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, която ще се проведа в Пекин през ноември 2014 г.

Япония може да организира визитата на Путин в Токио пред пролетта следващата година или по-късно, в зависимост от състоянието на двустранните отношения между Русия и САЩ, отбелязва източникът.

По-рано Кремъл обяви готовност руският президент да се отправи към Австралия за срещата на Г-20 въпреки изразеното нежелание на някои държави той да участва на форума.

ВЕСТИ

Оливър Стоун защити анекса на Крим

Холивудският кинорежисьор Оливър Стоун, носител на 3 награди "Оскар", защити руския президент Владимир Путин, който, по думите му, "не е зарязал Крим". "Мнозина американци не разбират, че Путин защитава жизненоважните геополитически интереси на Русия в кризата с Украйна", заяви американският режисьор в интервю за "Росийская газета". НАТО "ухажваше Украйна с цел да лиши Русия от флота й в Севастопол" на Кримския полуостров, който през март се присъедини към Русия след спорен референдум, каза още Стоун и добави, че "Русия не можеше да приеме това". "Разбирам защо Путин не можеше да зареже Крим", обобщи режисьорът, който често е разглеждал политически теми във филмите си, например убийството на президента Джон Кенеди и скандала "Уотъргейт".

Избори в Донецк на 2 ноември

Самопровъзгласилата се Донецка народна република планира да проведе парламентарни и президентски избори на 2 ноември. ДНР няма намерение да провежда избори за украински парламент, които ще се състоят в цялата страна на 26 октомври. Премиерът на ДНР Александър Захарченко заяви, че ръководството на републиката няма да позволи на властите в Киев да проведат и местни избори в контролираните от републиката райони.

Кремъл увеличава черноморския си флот

Русия планира да увеличи черноморския си флот с 80 нови кораба до 2020 г., заяви вицеадмирал Александър Витко. До 2016 г. пък ще бъде построена втора военноморска база в Черно море, край Новоросийск. "Осемдесет кораба и други плавателни съдове трябва да пристигнат в Новоросийск до 2020 г. Черноморският флот ще има общо 206 кораба", заяви Витко. "Кораби на НАТО имат постоянно присъствие в Черно море, а алиансът планира и да изгради флотска база на Черно море", добави той. НАТО редовно провежда флотски учения в Черно море, особено след анексирането на Крим от Русия. Източник от алианса коментира за "Ройтерс", че няма информация за планове за изграждане на нова база но добави, че България разполага с флотска база, която би могла да приюти кораби на НАТО. Същото биха могли да направят и Румъния и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай