Москва спря индиректния внос на храни от България

Москва спря индиректния внос на храни от България | StandartNews.com

Руската служба за ветеринарен и фитосанитарен надзор забрани вноса на български земеделски продукти през трети страни. Руските власти обясниха решението си с „многобройни" случаи на подправени сертификати от трети страни.Регулаторът в Москва дава като пример опит българска продукция да се внесе в Русия през Мароко.

На сайта на службата е посочен и конкретен пример с товар от 63 тона ябълки с фалшифицирани документи от Мароко, внесен от България.

Заместник-председателят на „Рос-селхоз-надзор" Юлия Швабаускене съобщи пред ТАСС, че е поискала спешни консултации с българските си колеги за достоверността на сертификатите. Руските власти обмислят да спрат приемането на реекспортни сертификати не само от България, но и от Евросъюза изобщо, става ясно от интервюто.

Преди месец Москва заплаши и Сърбия със спиране на вноса, заради опит полски ябълки да бъдат внесени в Русия като сръбско производство. В отговор на икономическите санкции на Европейския съюз, Русия наложи забрана за внос на редица хранителни стоки от общността. Вносителите избягват забраната като прекарват продукцията си през други страни, които не са в списъка със санкционираните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай