И Съдът в Страсбург се произнесе срещу Русия заради ЮКОС

И Съдът в Страсбург се произнесе срещу Русия заради ЮКОС | StandartNews.com

Страсбург. Върховният съд на Европа за правата на човека задължи Русия да изплати 1.9 милиарда евро в обезщетения на акционерите на петролната компания ЮКОС, предаде Ройтерс, самио ден след като международният арбитраж в Хага удовлетвори и търговския иск на някогашните собственици на ЮКОС срещу Русия, постановявайки, че страната трябва да им изплати 51.6 милиарда долара – най-голямото обезщетение, присъждано някога от институцията.

В допълнение Москва трябва да поеме и разходите по делото на стойност 300 000 евро.

В междинно решение от 2011 г. ЕСПЧ реши, че Москва не е злоупотребила със законовите процедури, за да унищожи петролната компания, но че методите й срещу нея са били "непропорционални". Бившите акционери на петролната компания поискаха 38 милиарда долара компенсация за раздробяването и продажбата й чрез търгове, които според тях са били манипулирани.

От руското външно министерство определиха днешното решение на съда в Страсдбург като "нечестно" и "пристрастно". Страната има право да обжалва в срок от три месеца. Москва вече заяви, че ще обжалва и в арбитража в Хага.

Някога ЮКОС беше оценявана на 40 млрд. долара, а благодарение на нея Михаил Ходорковски се превърна в най-богатия човек в Русия. Олигархът беше арестуван през 2003 г. и обвинен в неплащане на данъци в особено големи размери. Компанията беше обявена във фалит през 2006 г., а през следващата година беше разпродадена, като повечето й активи отидоха в държавно контролирани дружества и най-вече в "Роснефт".

Ходорковски, който беше амнистиран през декември 2013 г. след 10 години престой в затвора, днес не е сред ищците, които евентуално ще получат компенсации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай