"Газпром" не се плаши от санкциите

"Газпром" не се плаши от санкциите | StandartNews.com

"Газпром" не се нуждае от доставки на западно оборудване и ембаргото върху износа на такова оборудване за Русия няма да повлияе на дейността на компанията. Това заяви заместник-председателят на Управителния съвет на руския газов монополист Александър Медведев по време на конференцията "Петрол и газ в Сахалин".

Делът на вносното оборудване и услуги в "Газпром" възлиза "само на 10 процента", каза Медведев.
Междувременно еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се обяви срещу санкциите за газовия отрасъл на Русия.

"Моята позиция е да се избягват санкциите спрямо газовия отрасъл на Русия. Ежедневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния отрасъл не трябва бъдат политически инструмент", заяви той.

Европейската комисия пък отрече да е декларирала готовност за отстъпки по отношение на газопровода "Южен поток". По-рано ЕК обяви, че е готова да обсъжда с Русия проекта във всеки момент. Тази готовност бе изтълкувана от различни медии и политици като смекчаване на позицията на Еврокомисията, затова уточняваме, че ЕК няма да прави отстъпки, каза говорителят по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер.

На фона на напрежението между Русия и ЕС Катар обяви, че няма планове да става алтернативен доставчик на газ за Европа. "Катар не вижда себе си като алтернатива на други производители и износители. Ние, производителите, се допълваме един друг", каза енергийният министър Мохамед Ал-Саба за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Катар е най-големият производител в света на втечнен природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай