Франция и Русия заедно удрят "Ислямска държава"

Франция и Русия заедно удрят "Ислямска държава" | StandartNews.com

Френският президент Франсоа Оланд и руският му колега Владимир Путин се споразумяха да "координират" своите въздушни удари в Сирия срещу джихадистите от "Ислямската държава". Те обаче не можаха да постигнат съгласие по въпроса за "широката коалиция", желана от Оланд, или за съдбата на сирийския президент Башар Асад.

Двамата проведоха над 90-минутен разговор в Кремъл, който бе част от дипломатическия маратон на Оланд за обединение на силите срещу ИД. Двамата се появиха пред пресата, за да обявят мерки за "засилване" на борбата срещу "тероризма". 

"Ударите срещу Даеш (арабския акроним за ИД , бел. ред) ще бъдат засилени и ще бъдат координирани", по-специално, за да се удари транспортът на петролни продукти, каза Франсоа Оланд на пресконференция в Кремъл.

Той посочи, че Франция и Русия са се договорили и да засилят обмена на информация и да гарантират, че ударите няма да са насочени срещу тези, "които се борят срещу Даеш", посочва АФП, като визира т.нар. „умерени бунтовници, които се сражават и срещу сирийския режим, и срещу ИД.

Руският държавен глава направи стъпка към Запада, като обяви, че той е съгласен да "се въздържа от „бомбардиране" на „здравата опозиция", термин, използван от Русия, за да обозначи умерените опоненти и неислямистите, които се борят „с тероризма".

Париж и Москва ще "обменят информация, засягаща зоните, в които се намира здравата опозиция, а не терористичната, и да се въздържат да ги взимат за цел", заяви Владимир Путин. Руските и френските удари ще бъдат насочени предимно по транспортирането на петролни продукти, чиято продажба е основният източник на финансиране на ИД, добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай