Ето кой намазва от руското ембарго, България забравена

Ето кой намазва от руското ембарго, България забравена  | StandartNews.com

Правителството на Русия подготви постановлението с икономическите мерки срещу Турция. Новината съобщи премиерът Дмитрий Медведев.

"Продажбата на туристически пакети за Турция се прекратява незабавно. Всички чартъри се отменят след завръщането и на последния руснак от територията на Турция. При редовните линии ще бъде въведен допълнителен контрол", уточни вицепремиерът Игор Шувалов, Строг контрол ще има и по всички руски пристанища, които приемат турски кораби.

Ограниченията касаят селскостопанската продукция - преди всичко плодове и зеленчуци. За да не скочат цените по руските магазини, правителството дава няколко седмици отсрочка на руските компании да се преориентират на други пазари, в това число към египетския.

Засега няма рестрикции по отношение на промишлената продукция. Но в скоро време се очаква разширяване на "черния списък".

Според Шувалов няма да има ограничения и за отделни юридически или физически лица от Турция, но ще се изискват визи. Турците, които приключват своите контракти в Русия да 1 януари следващата години, също имат право да завършат своята работа. "При новите контракти обаче се иска специално разрешение от правителството", обясни вицето, "Нашата цел е да ударим турската икономика, не и турските граждани. Турските бизнесмени не са виновни".

От следващата година се ограничават и разрешителните за автомобилни превози. Сега Турция получава около 8000 годишно, но Русия ще намали бройката четири пъти. Както е известно, Путин нареди бързи икономически удари срещу Турция заради сваления самолет.

Лошото е, че българска продукция липсва в плана на руското правителство за компенсиране на стоките, влизащи сега от Турция. Москва ще се обърне към селското стопанство на Азербайджан, Иран, Узбекистан, Мароко, ЮАР, съобщи министърът на селското стопанство Александър Ткачев.

По данни на подчинените му най-големият дял сред внасяните от Турция плодове е наимоните. Те ще бъдат заменени с внос от Израел, Мароко и Китай. От Турция също идват доста домати. Ще се компенсира с внос от Иран и Мароко.

За пет месеца Русия ще се справи с компенсирането на забраната за турски стоки. Мераклии да изнасят продукция колкото искаш, проблем ще дойде от логистиката, казаха от Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай