В Пакистан екзекутираха двоен детеубиец

В Пакистан екзекутираха двоен детеубиец | StandartNews.com

В Пакистан бе екзекутиран Шафкат Хюсеин, който през 2004 г. убива 7-годишно момче и братчето му, съобщава АФП, цитиран от БГНЕС. Хюсеин е бил обесен малко преди зазоряване в затвор в Карачи. Освен децата, той убива и един затворнически надзирател.

Въпреки ужасяващите му престъпления, по думите на експерти по човешки права към ООН процесът срещу тройния убиец е "бил далеч от международните стандарти". Според адвокатите и семейството на Хюсеин в затвора той е бил подложен на изтезания.

Губернаторът на Кашмир, родния регион на убиеца, поиска от пакистанския президент Мамнун Хюсеин екзекуцията да бъде отложена, за да бъдат снети допълнителни показания. Екзекуцията обаче вече беше планирана и президентът отказа да я отложи.

Адвокатите на убиеца също пробваха да отложат екзекуцията, като се опитаха да докажат, че клиентът им е нямал навършени 18 години по времето, когато са убити двете братчета, тъй като според законите в Пакистан непълнолетен не може да бъде екзекутиран. Бе разпоредено разследване на точната възраст на Хюсеин, резултатите от което обаче така и не бяха оповестени.

Смъртното наказание в Пакистан бе възстановено през декември м.г. Оттогава досега в страната са били екзекутирани чрез обесване около 180 души. Смъртното наказание бе възстановено, след като група талибански терористи атакуваха училище и убиха повече от 150 души, повечето от които деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай