Кюрдите си върнаха стратегическо възвишение край Кобане

Кюрдите си върнаха стратегическо възвишение край Кобане | StandartNews.com

Кобане. Кюрдските бойци, които се сражават с джихадистите от „Ислямска държава", обявиха, че са си върнали контрола над стратегическо възвишение до сирийския град Кобане близо до турската граница. Боевете за града продължават вече над две седмици, въпреки че кюрдите и въздушните атаки на западните държави засега успяват да възпрепятстват бунтовниците от превземането му.

Междувременно от неправителствената Сирийска обсерватория за човешки права съобщиха за поне три самоубийствени атентата до града. Според организацията джихадистите контролират около половината от Кобане.

Очаква се по-късно през деня американския президент Барак Обама да разговаря с военните шефове на повече от 20 държави за това, как да продължат боевете срещу „Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Срещата във Вашингтон е първата подобна след сформирането на водената от САЩ западна коалиция срещу ислямистите в региона.

Битката за Кобане се смята за тест, дали коалицията ще успее да ги отблъсне само чрез въздушни нападения. Ако джихадистите успеят да превземат града и региона, практически ще получат контрол над широка зона по границата с Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай