Ислямска държава контролира по-голямата част от провинция Анбар

Ислямска държава контролира по-голямата част от провинция Анбар | StandartNews.com

Багдад. Джихадистите от Ислямска държава са превзели западния иракски град Хит и вече контролират по-голямата част от провинция Анбар, предаде Ройтерс.

"90% от град Хит са под контрола на Ислямска държава", каза Аднан ал-Фадауи, член на съвета на провинцията.

Бойците на Ислямска държава са напреднали преди разсъмване и към кюрдския град Кобане в Северна Сирия, като са изтласкали от някои позиции кюрдските бойци.

"Има реална опасност групировката твърде скоро да стигне до града, разположен на границата с Турция, където все още остават хиляди цивилни кюрди", каза ръководителят на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Атаките на международната коалиция срещу силите на ислямистите не са им попречили да се придвижат към града. Кюрдите - по-малобройни и по-зле въоръжени, са били принудени да се оттеглят от фронтовата линия западно от Кобане и вече се готвят за улични боеве. Ако превземат ключовия град, джихадистите ще контролират непрекъсната ивица в Северна Сирия по дължината на турската граница.

Междувременно, турският парламент обсъжда предложение на правителството за даване на мандат на армията за трансгранични операции. Предложението включва и разрешeние чужди военни сили да използват турската територия за операции срещу бойците на Ислямска държава.

Първоначалният документ, който предвиждаше такава намеса в Сирия и Ирак, беше гласуван през 2009-а година и от тогава досега се удължаваше с по една година.

В план на турския генерален щаб се предлага създаване на забранена за полети зона край турско-сирийската граница с участието на войници от всички страни в коалицията. Това означава разполагане на чужди войски на турска територия и използване на турски бази за нанасяне на удари. В същото време обаче Анкара обвързва участието си в атаките за отстраняването на режима на Башар Асад. Президентът Реджеп Ердоган предупреди, че в противен случай турската страна няма да даде разрешение за базите си.

Водещата опозиционна Народно-републиканска партия и прокюрдската Партия на демократичните народи обявиха, че няма да подкрепят внесения в парламента документ. Другата опозиционна сила - Партията на националистическото действие се обяви за него, което гарантира достатъчен брой депутати за одобряването му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай