ИД разменя японец за иракска терористка

ИД разменя японец за иракска терористка | StandartNews.com

Записът с екзекуцията на единия заложник вероятно е автентичен, призна премиерът

Джихадистите от "Ислямска държава" са готови да освободят японския заложник Кенджи Гото за иракска терористка. Това съобщи самият журналист в 3-минутно видео, разпространено от групировката в събота. В клипа се вижда статична снимка на Гото в оранжева туника, придружена с аудиозапис, в който той говори на английски. Журналистът казва, че може да бъде спасен и пуснат в замяна на Саджида ар Ришауи - иракчанка, намираща се в затвор в Йордания.

"Бих искал да наблегна колко лесно е да бъде спасен моят живот. Освободете тяхната сестра от йорданския режим и аз веднага ще бъда пуснат. Мен срещу нея", казва Гото. Иракчанката е арестувана малко след като неуспешно се опитва да се самовзриви при един от трите смъртоносни бомбени атентата срещу хотели в йорданската столица през 2005 г.

Малко преди публикуването на видеото стана ясно, че "Ислямска държава" е екзекутирала другия японски заложник Харуна Юкава. Премиерът на страната Шиндзо Абе заяви пред обществената телевизия Ен Ейч Кей, че има "висока вероятност" записът и снимката с обезглавеното тяло на Юкава да са автентични. Абе изказа съболезнования към семейството на Юкава и призова за освобождаването на Гото. Президентът на САЩ Барак Обама остро осъди убийството на Юкава, а министърът на отбраната Чък Хейгъл и върховният представител на ЕС Федерика Могерини също призоваха за освобождаването на Гото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай