"Зюддойче цайтунг": Путин плашил да влезе в Букурещ за 2 дни (ОБЗОР)

"Зюддойче цайтунг": Путин плашил да влезе в Букурещ за 2 дни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Порошенко се жалва на Барозу от руския президент след телефонен разговор

Президентът на Русия Владимир Путин е заплашил, че руската армия може да влезе за два дни във всяка от столиците на съседните европейски страни. Това се оплакал украинският президент Петро Порошенко на шефа на Еврокомисията Жозе Барозу, твърди германският в. "Зюддойче цайтунг". Изданието се позовава на засекретено обобщение на разговори между Порошенко, изготвено от службата за външните работи на ЕС.

Според информацията на вестника Путин е отправил заплахата в телефонен разговор с Порошенко миналия петък. Ако поискам, руски войски могат само за два дни да стигнат до Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ, казал Путин. Порошенко е уведомил за този разговор председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, за да изясни на европейските чиновници колко чувствително реагира руският президент на влиянието на ЕС върху държави, които са съседни на Русия, пише германското издание.

Порошенко освен това съобщил, че при телефонните си разговори с Путин руският президент го предупредил да не се осланя твърде много на ЕС.

Днес от Еврокомисията отказаха да коментират по същество публикацията. Няма да правим дипломация през медиите или да обсъждаме части от поверителните ни разговори, извадени от контекста, заяви говорителят на ЕК Пиа Хансен. Свободни сте да правите интерпретации, които ние не споделяме, добави Хансен.

ЕК бе въвлечена в подобен скандал в началото на септември. Тогава бе съобщено, че Путин е казал на Барозу, че може да превземе Киев за 2 седмици. От Брюксел тогава заявиха, след протест от Кремъл и готовност на Москва да публикува разговора, че думите са извадени от контекста.

"Десен сектор" заплаши Петро

Лидерът на украинската националистическа групировка "Десен сектор" Дмитро Ярош заплаши президента на Украйна Петро Порошенко, че ще го сполети съдбата на Виктор Янукович. "Ако Порошенко не се опомни, Украйна ще има нов президент и главнокомандващ. Ако някой не вярва в това, нека напише писмо на Янукович. Той ще потвърди, че невъзможното се осъществява", заяви Ярош, цитиран от ИТАР-ТАСС. Законът за особения статут на Донбас е антинационален, коментира екстремистът. "Тайното гласуване, чрез което е приет този закон, няма никакво значение и юридическа сила", добави Ярош.

Национален празник за ЧРД на Владимир

Руски депутати искат на 7 октомври нов национален празник в чест на войските. На тази дата е роден президентът Владимир Путин. Ако се приеме предложението на този ден ще се чества ролята на "учтивите хора". Така наричаха войниците, завзели Кримския полуостров от Украйна, преди Русия да го анексира. Названието "учтиви хора" стана нов образ на една модерна армия, която прецизно, спокойно, без кръвопролития помогна на жителите на Крим да се върнат в историческата си родина, коментира Виктор Водолацки, депутат от партията на Путин "Единна Русия".

Българин доброволец сред опълченците

Доброволец от България с псевдоним Кабул се сражава на страната на опълченците в Донбас, предаде lifenews.ru. Нашенецът продал колата си, за да замине на фронта. Там дарил няколко хиляди долара на семейства на бойци от армията на Новорусия. Сражавам се срещу американския диктат в света, обяснил Кабул, като добавил, че така се бори и за свободата на България."Ако всеки един от нас, и от тези 200 хиляди руски семейства, които живеят в България, направи една десета от това, което аз направих, победата ще е за нас", казва доброволецът. Ситуацията в Украйна е тежка, но не безнадеждна, смята той. На 10 юни към опълченците на Донбас се присъединиха представители на италианската антифашистка организация "Милениум". В неделя цял батальон румънски доброволци от Букурещ положиха клетва за вярност към Новорусия и се вляха в армията на ДНР, припомня lifenews.ru

Двама цивилни загинаха край Донецк

Двама цивилни загинаха при сражения в контролирания от бунтовниците в Източна Украйна град Донецк. Там ожесточени сражения се водят в района на летището, предаде AFP.

Не се уточнява кога хората са загинали, но изглежда това са първите жертви след гласуваното във вторник от украинските депутати предложение за даване на самоуправление на разбунтувалите се източни райони, предвидено в мирния план подкрепен от Киев и Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай