Жертви и ужас от потопа във Франция (ВИДЕО)

Жертви и ужас от потопа във Франция (ВИДЕО) | StandartNews.com

Най-малко 16 души са загинали и хиляди са в ужас след като силни бури предизвикаха наводнения на Френската ривиера.

По последни данни на Франс прес загиналите са 10, а шестима се издирват.

Силни наводнения по Лазурния бряг, в югоизточната част на Франция са повишили нивото на река Браг близо до град Антиб. Част от вълните, на излязлата от коритото си река, са се ударили в сградата на старчески дом.

Някои от жертвите не са успели навреме напуснат дома, други - да излязат от колите си. Нанесени са големи материални щети - около 35 000 домакинства са останали без ток, от тях 14 000 - в Кан.

В град Ница прочутият крайбрежен Английски булевард е изцяло под вода. Някои от колите, които са били паркирани там, са били отнесени от пороите в морето. Вода и отломки от разрушени сгради са затлачили пътищата в града.

Пет души загинаха в община Манделийо-ла-Напул, западно от Кан. Те са пътували с кола и са се опитали да я откарат до безопасно място, след като на пътя нахлула вода, но не успели да се спасят навреме.

Трима души, пътуващи с кола са се озовали, в малък тунели близо до Кан и са се удавили от придошлите води там. Трима души се удавиха в старчески дом близо до Антиб, а четвърти човек се удавил на паркинг в Кан, превърнал се заради дъжда в езеро.

Наводненията са отнесли коли в морето. На много места районите, които са засегнати, са труднодостъпни. Десетина влакове бяха блокирани по гарите в югоизточната част на Франция със стотици пътници в тях. Второстепенната пътна мрежа е непроходима. Част от магистралата А8 е под вода. Къмпинги са били наводнени и хората са се покатерили на караваните си в очакване на хеликоптери, за да ги спасят оттам. В район, силно посещаван от туристите, над 500 души, сред които много британци и датчани, се оказаха блокирани в терминалите на летището в Ница.

Френският президент Франсоа Оланд изрази съболезнования на близките на загиналите в Кан, Био, Голф Жуан и Манделийо-ла-Напул, недалеч от италианската граница.

Стихията отмина Югоизточна Франция и сега се е насочила към италианското крайбрежие. Тревогата за Франция вече е отменена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай