Заев: Договорът с България гради мостове

Премиерът на Македония си пожела стокообмен от 1 млрд. евро между двете страни

Заев: Договорът с България гради мостове | StandartNews.com

Договорът за приятелство с България представлява нов дух на новото поколение политици, които изграждат мостове, а не събарят. Моето правителство и аз лично искам партньорство и приятелство. Това каза македонският премиер Зоран Заев на извънредна пресконференция в Скопие, цитиран от БГНЕС.

Този договор доказва, че от другата страна имаме приятел, който иска да вървим напред. Той ще бъде публикуван на уеб страницита на правителството и всеки ще може да го прочете и да се запознае с него. Този договор ще тласне двустранните отношения напред. Стокообменът в момента е 500-600 млн евро, защо да не бъде 1 млрд, продължи премиерът.

 Този договор дава възможност за реализацията на Коридор №8. Той дава европейска перспектива за младите. Заедно заставаме срещу езика на омразата, пропагандата, враждебността и недобронамерената пропаганда. Миналото и историята стават основа за бъдещето ни. За Република Македония е много важно, че България безусловно подкрепя членството ни вНАТО и ЕС. Тя ще сподели своя опит по европейския си път. Успехът на този договор е успех на много правителства и политици през последните 10 години. Очаквам опозицията да участва и да подкрепи този договор. Република Македония става за пример за партньорство в Югоизточна Европа, допълни Заев. 

Договорът ще бъде подписан на официалния език в Македония и на български. Това ще стане на 1 август в Скопие.  Заев допълни, че договорът ще се превърне в бариера срещу бягството на македонските младежи в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай