Йоханис прогнозира смяна на властта в Румъния до седмици

Йоханис прогнозира смяна на властта в Румъния до седмици | StandartNews.com

Новoизбраният президент на Румъния Клаус Йоханис прогнозира във вторник, че достатъчно депутати могат да започнат да напускат управляващата коалиция на премиера Виктор Понта в следващите седмици, за да свалят правителството през следващата година, предаде Ройтерс.

"Всеки иска да е на страната на победителя. Така че е възможно през следващите седмици или месеци да имаме промени в парламента", казва Йоханис в интервю за агенцията.

След като изненадващо спечели президентските избори на балотаж срещу премиера Понта, Йоханис се закани да свали от властта лявоцентристкото правителство.

В правомощията на бъдещия президент влиза посочването на премиер, ако срещу Понта се гласува вот на недоверие. За да стане това обаче, срещу премиера трябва да гласуват десетки депутати от управляващата коалиция преди парламентарните избори през 2016 г. Социалдемократите на Понта разчитат на подкрепата на още две средни по големина партии, както и на няколко малки формации, за да поддържат мнозинство в парламента.

След поражението на изборите Понта заяви, че коалицията му е стабилна и че няма да си подава оставката.

Критичен момент се очертава да бъде приемането на бюджета за 2015 г., в който ще трябва да се балансира между строга фискална дисциплина и обещания за увеличения на пенсиите, които Понта направи по време на предизборната кампания.

"Очевидно е много трудно да се състави бюджет с дефицит 1.4%, каквато е целта", казва Йоханис. "От друга страна, аз не съм почитател на въвеждането на нови данъци, така че правителството има трудна задача и мога само да се надявам, че те ще измислят приличен вариант", допълва новоизбранията президент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай