Вулканът Бардарбунга заплашва Исландия, обявен е оранжев код

Вулканът Бардарбунга заплашва Исландия, обявен е оранжев код | StandartNews.com

Рейкявик. Повишен е рискът от изригване на исландския вулкан Бардарбунга, метеоролозите регистрират магмено движение, съобщи ВВС. Оранжев код е обявен за авиационната индустрия, това е втората степен на опасност, която се разшифрова като "повишено напрежение с увеличена възможност за изригване".  Изригването на вулкана може да доведе до наводнения и изпускане на газ, съобщи националната метеорологична служба в свое изявление. 

През 2010 г. вулканът Ейяфятлайокутл изригна пепел и прах и разстрои движението в европейското въздушно пространство за голям период от време, а стотици хиляди пътници бяха засегнати от ограниченията и закъсненията на полетите. 

Вулканичната система Бардарбунга е разположена под северозападния регион на глетчера Ватнайокутл в Исландия. Интензивната сеизмична активност започна на 16 август, а в понеделник сутринта мощно земетресение разтърси района, съобщиха от метеорологичната служба. По техни данни това е най-силният трус от 1996 г. насам. Експертите уточняват, че засега няма знаци за изригване, но сегашното движение ще доведе до експлозивно изригване под леда на глетчера, което може да причини наводнение и изпускане на пепел. Службите продължават да наблюдават ситуацията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай