Варуфакис: Ще си отрежа ръката, но няма да подпиша лоша сделка (ОБЗОР)

Варуфакис: Ще си отрежа ръката, но няма да подпиша лоша сделка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Финансовият министър ще подаде оставка, ако гърците кажат "да" на кредиторите

Гръцкото правителство продължи с предизвикателния си тон, въпреки неплатените заеми към международните кредитори и затворените банки в страната. Финансовият министър Янис Варуфакис заяви, че по-скоро би си отрязал ръката, отколкото да се съгласи на последното предложение на финансовите министри от еврозоната за сключване на спасително споразумение. На 30 юни страната пропусна ключово плащане към МВФ и на практика е във фалит по дълга си. След като в сряда премиерът Алексис Ципрас първо даде знак, че отстъпва пред кредиторите (ЕК, ЕЦБ и МВФ) и приема условията им, след това излезе и призова гърците да отхвърлят условията на същите тези кредитори на свикания за неделя референдум. В интервю за "Блумбърг" Варуфакис обеща, че ще подаде оставка, ако гърците подкрепят предложенията на Тройката на 5 юли. "Ако на вота спечели отговорът "Да", аз няма да бъда финансов министър в понеделник вечерта", заяви Варуфакис. Той допълни, че ще помогне на следващия министър, който и да е той, да навигира дълговата криза на страната. Варуфакис обаче очаква гърците да последват препоръката на правителството и да отхвърлят исканията за реформи на международните кредитори. Министърът каза, че по-скоро би си отрязал ръката, отколкото да подпише ново споразумение, което не преструктурира огромния гръцки дълг. На въпрос мисли ли и премиерът Алексис Ципрас за оставка, Варуфакис отговори, че сега "не е време да се мисли за поражение". Варуфакис изрази увереност, че договор с кредиторите ще бъде постигнат при всички случаи. "Ако гърците гласуват с "Да" на референдума, гръцкото правителство ще подпише споразумението, защото е демократично. Ако гласуват с "Не", отново ще започнем преговори", каза министърът. Той нарече решението на гръцкото правителство за едноседмично затваряне на банките в Гърция "политическо решение на Европа" и увери, че банките ще бъдат отворени след референдума. "Това е много мрачен момент за Европа. Те затвориха нашите банки с единствената цел да изнудват, за какво? За да получат "да" на вота за едно неустойчиво решение, което ще бъде лошо за Европа", каза Варуфакис.

Междувременно шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум предупреди, че ако гърците кажат "не" в неделя, това няма да засили гръцката позиция на преговорите, както твърди Алексис Ципрас. Ако гърците гласуват срещу предложенията на кредиторите, положението ще се усложни изключително много, каза Дейселблум. Той каза това по време на разискване в холандския парламент. "По същество под въпрос е самото оставане на Гърция в еврозоната. Гласуването ще покаже дали гърците иска да останат в еврозоната и дали са готови да приемат необходими мерки за строги икономии", каза още той. В сряда вечер водената от него Еврогрупа реши да прекрати контактите си с Гърция до референдума. Страните от еврозоната твърдо отказаха да преговарят с гръцките власти преди провеждането на референдума, съобщи Дейселблум. "Няма да има нови преговори нито на ниво Еврогрупа, нито между гръцките власти и институциите. Просто ще изчакаме резултата от референдума в неделя. Много съжалявам за тази ситуация, въпреки силното желание на гръцкия народ да е част от Европа и да остане част от еврозоната, което твърдо подкрепяме", заяви той. В същото време ЕЦБ запази без промяна размера на ликвидната си помощ за гръцките банки, след като миналата събота го замрази на 89 млрд. евро. Управителният съвет на финансовата институция се опасява, че ако спре програмата си за финансиране на банковия сектор в страната, това допълнително ще дестабилизира Гърция преди референдума в неделя.

МВФ вещае нула процент
растеж за комшиите

МВФ, на който Атина не плати на 30 юни вноската си от 1,6 млрд. евро, понижи прогнозата си за растежа на Гърция от 2,5 на 0 процента през 2015 г., посочвайки, че страната ще се нуждае от нова помощ от 36 милиарда евро от ЕС през следващите три години дори да одобри плана на кредиторите, подложен на референдум тази неделя. Това се казва в доклад на фонда, цитиран от АФП. Общите финансови нужди на страната са се увеличили поради големи политически промени в Атина и се оценяват на общо 50 милиарда евро до 2018 година, изтъква МВФ. По-рано нейният изпълнителен директор Кристин Лагард заяви, че Гърция първо трябва да направи реформи, преди кредиторите да облекчат дълга й. В интервю за Ройтерс Лагард не критикува пряко гръцкия премиер Алексис Ципрас, но напомни, че гръцката икономика е започвала да се възстановява още преди идването на власт през януари т.г. на СИРИЗА. На въпрос кое трябва да е първо - реформите или облекчаване на дълга от еврогрупата, Лагард отговаря, че "предвид това къде се намираме, подозирам, че е много повече за предпочитане да видим първо съзнателен ход към реформи, който да бъде последван от съответна мярка на другия край на везната".

Разцепление в коалицията, църквата зове да се гласува с "да"

След като Алексис Ципрас призова в сряда избирателите да гласуват с "не" на референдума, трима от 13-те депутати от коалиционния партньор на Сириза "Независими гърци" ясно се обявиха срещу решението за организиране на референдум и в полза на гласуване с "да". Новината дойде на фона на засилени слухове за разногласия сред управляващото мнозинство. "Моля президента на републиката да свика лидерите на партиите и да отмени референдума, ние нямаме мандат да затваряме банките и да налагаме запор върху банковите депозити", заяви депутатът от "Независими гърци" Василис Кокалис по радио АНТ 1. Неговият колега Костас Дамаволитис бе направо изключен от парламентарната си група заради това, че се обяви в подкрепа на гласуване с "да". Премиерът Ципрас призова гърците към "национално единство" за "преодоляване на временните трудности", които преживява страната, и обеща, че в деня след референдума страната "ще бъде единна". Междувременно гръцкият опозиционен лидер Андонис Самарас обяви от страниците на в. "Катимерини", че правителството е в паника. Той обвинява управляващите за това, че са оставили страната да "виси във въздуха". Самарас е убеден, че в неделя гърците ще кажат "мощно да" на предложените от кредиторите мерки. Бившият десен гръцки министър-председател Костас Караманлис призова гърците да гласуват с "да" на референдума. През последния ден страната е залята от декларации, изявления, интервюта и рекламни клипове в подкрепа на исканията на кредиторите на Гърция и против позицията на правителството. Бивши премиери, лидери на опозицията, бизнесмени, университетски преподаватели и дори православната църква призовават гърците да гласуват с "да" на вота в неделя.

47% ще кажат
"да" на вота

Гърците може да приемат условията на ЕК, ЕЦБ и МВФ, предаде Интерфакс. Според последното проучване дни преди референдума в неделя 47% от участниците в допитването са склонни да се обявят в полза на икономиите и да гласуват с "да", за да получат финансиране от страна на ЕС и МВФ. Против условията на международните кредитори ще гласуват 43% от анкетираните. Затварянето на банките, ограниченията на тегленията от банкомати до 60 евро дневно и затрудненото плащане на сметките са станали пречки за нормалното функциониране на бизнеса. Всичко това показва, че жителите на страната са вече много изнервени, пише Интерфакс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай