Варуфакис подаде оставка

Варуфакис подаде оставка | StandartNews.com

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис подаде оставка. като причина за решението си, той посочва, че някои европейски лидери предпочитат да продължат преговорите в неговото отсъствие. Решението си финансовият министър обяви в блога си и с кратко съобщение в профила си в "Туитър"

В изявлението си той посочва, че референдумът от 5 юли ще остане в историята като уникален момент, в който малка европейска държава се изправя срещу дълговото робство.

"Скоро след обявяването на резултатите от референдума, бях наясно с определени предпочитания на някои участници на Еврогрупата и някои "партньори " за моето..."отсъствие " от заседанията. Министър- председателят прецени, че това ще е потенциално полезно за постигането на споразумение. Поради тази причина аз напускам Министерството на финансите днес ", заяви Варуфакис, който често е в конфликт с кредиторите в преговорите през последните месеци. 

Оставката на Варуфакис идва часове, след като мнозинството от гръцките граждани отхвърлиха условията на международните кредитори. На референдума вчера 61,31% от гласувалите се обявиха срещу предложенията на ЕК, ЕЦБ и МВФ. Правителството на премиера Алексис Ципрас и самият Варуфакис призоваха сънародниците си да гласуват с "Не" на вчерашното допитване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай