В Гърция протестират с безплатни праскови

В Гърция протестират с безплатни праскови | StandartNews.com

Гръцките фермери обявиха акция по безплатно раздаване на праскови на социално слаби, благотворителни фондации и митрополии. Акцията е в знак на протест срещу руското ембарго на вноса на европейска земеделска продукция, което сериозно ощетява гръцките производители на плодове.

Заради ембаргото тонове плодове останаха да застояват по борси и складове и фермерите взеха решение да ги раздадат безплатно на нуждаещите се. Земеделците са в очакване на обезщетенията, обещани от Европейския съюз, заради руското ембарго. Техни представители заявиха, че ще настояват за повече компенсации. Засега от ЕК обявиха, че ще бъдат отпуснати 125 млн. евро за всички производители на домати, моркови, бяло зеле, чушки, карфиол, краставици, както и гъби, ябълки, круши, грозде и киви в съюза.

По-рано в гръцкото външно министерство се е състояло съвещание, на което е била разисквана и възможност за намиране на трети пазари, на които да бъде пласирана тазгодишната реколта на праскови и нектарини, надхвърляща 200 000 тона. Обсъждан е бил и вариант гръцка селскостопанска продукция да бъде пласирана в Турция или Сърбия. Очаква се днес да бъде взето решение за окончателните количества праскови и нектарини, чиито производители от всяка страна на ЕС ще бъдат обезщетени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай