Украйна в шок: Руски танкове и бойци пресичат границата

Украйна в шок: Руски танкове и бойци пресичат границата | StandartNews.com

Боевете продължават

Киев обвини Русия за изпращенето на над 20 руски танка, 10 ракетни системи, 15 камиона и автобуси с бойна техника през украинската граница на път към град Новоазовск. Градът се намира под контрола на бунтовниците, източно от стратегическото пристанище Мариупол, пише "Ройтерс".

Русия все още не е отговорила на обвиненията, предвид споразумението за примирие от Минск.

Военно оборудване и боеприпаси са засичани да преминават от Русия към Украйна, заяви военният говорител Андрий Лисенко.

Продължават боевете в Източна Украйна въпреки новите усилия на Европейския съюз за прекратяване на огъня. Украинските военни заявиха, че проруските сепаратисти са нападнали позиции на правителствените сили 49 пъти за последното денонощие, като са използвали ракети, артилерия и бронирани автомобили.

Военният говорител Анатолий Стелма обясни, че  броят на атаките показва, че терористите не искат напълно да заглушат своите оръжия. Той добави, че е имало и обстрел срещу райони на Мариупол. Според Киев районът може да се окаже цел на следващата офанзива на сепаратистите.

Вчера ръководителите на Германия, Франция, Русия и Украйна се разбраха по телефона да предприемат нови опити за спиране на огъня в Украйна. Очаква се следващата седмица външните министри на четирите страни да се съберат, за да обсъдят украинската криза.

В същото време обаче в Донецк пристигна първият хуманитарен конвой на ООН с 62 тона помощи, съобщи Франс прес, позовавайки се на координатора на Световната здравна организация (СЗО) за Украйна.

Конвоят, който се състои от четири камиона, е обща инициатива на детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) и СЗО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай