Украйна получава заем от 330 млн. долара от Световната банка

Украйна получава заем от 330 млн. долара от Световната банка | StandartNews.com

Световната банка реши да предостави заем за Украйна от Международната банка за възстановяване и развитие в размер на 330 милиона долара, съобщи украинското министерство на финансите, предаде БГНЕС.

Кредитът се дава за 18 години с възможност за петгодишен гратисен период. Освен това Украйна ще може да извършва преобразуване на лихвите и валутата на заема, което ще позволи на страната да сведе до минимум разходите за неговото обслужване.

Световната банка одобри заем за финансиране на чисти технологии в размер на 48,4 милиона долара за изпълнението на втория проект по пренос на електроенергия. Той ще бъде предоставен за 20 години с 10-годишен гратисен период. Лихвеният процент по него ще бъде 0,75%.

През лятото на 2014 г. Украйна подписа споразумение със Световната банка за отпускане на заем от 330 милиона долара за проекта "Модернизация на системата за социално подпомагане на населението на Украйна". Предвижда се тези средства да помогнат за разширяване на програмата за държавна социална помощ за най-уязвимите групи. Според украински медии проектът е разработван в продължение на шест години с цел да изведе от абсолютния праг на бедност около 542 000 600 души в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай