Украйна мобилизира и жени в армията

Украйна мобилизира и жени в армията | StandartNews.com

В случай на недостиг на мъже в рамките на четвъртата вълна от мобилизацията в Украйна, ще бъдат призовавани и жени. Това заяви представителят на Генщаба на Украйна Владислав Селезньов пред РИА Новости.

На въпрос призовават ли се момичета за медсестри и други военни специалности, той отговаря: "Да, призовават се подлежащите на военна служба от всички категории офицери, сержанти и войници. Тъй като мобилизационните задачи по тези специалности са относително неголеми обаче, на първо място Украйна разчита на мотивирани доброволци в случай на призоваване на подлежащи на военна служба жени. И тези длъжности ще бъдат единични". Четвъртата мобилизационна вълна в Украйна ще протече на три етапа. На пресконференция в Брюксел пък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че организацията няма да признава съмопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна републики за терористични организации, съобщи ТАСС. По-рано с молба за това към Съвета за сигурност на ООН се обърна Киев. В същото време петима души бяха убити при артилерийски обстрел, под който попаднал тролейбус в Донецк. Няколко души са ранени, броят им се уточнява. Петима са убити и при обстрел от украинските сили на Дома на културата в града, където раздавали хуманитарни помощи, допълва Интерфакс. Армията обвини опълченците за обстрела.

Гърция не подля вода на ЕС за Русия

Външните министри на ЕС удължиха икономическите санкции срещу Русия с още шест месеца и обещаха да включат нови имена в "черния списък", като получиха подкрепата на новото гръцко правителство, която до последно беше неясна. Въведените през миналата година забрани за пътуване и замразяване на активи, чиито срок изтича, бяха удължени до септември. На извънредната среща в Брюксел бе постигнато съгласие за включване на допълнителни имена в списъка със санкциите. Министрите обаче не взеха решение за въвеждане на нови санкции. Най-вероятно на срещата си в средата на март лидерите на ЕС ще решат дали да разширят санкциите. Решението завчера е било взето с единодушие, включително с гласа на новия гръцки външен министър Никос Кодзиас от проруската управляваща лява партия СИРИЗА. Холандският министър на външните работи Берт Кундерса определи това като "силен сигнал към Русия". Вестник "Ню Йорк таймс" коментира, че Гърция се е върнала в редиците на ЕС по въпроса за санкциите. Междувременно САЩ заплашиха Русия с нови санкции, ако продължи да подкрепя проруските опълченци в Източна Украйна.

Москва с рекорд по купено злато

Централната банка на Русия е поставила рекорд през 2014 година по изкупуването на злато - 152 тона на стойност 6.1 млрд. долара. Това е почти една трета от златото, купувано от всички централни банки по света, сочат данните на "Томсон Ройтерс" цитирани от "Файненшъл таймс". Същевременно Централната банка на Русия задържа само шест седмици рязкото повишаване на основния лихвен процент от 10.5 на 17 процентни пункта и в петък обяви, че го понижава на 15%.

Валутният пазар веднага реагира с поскъпване на еврото до над 80 рубли, а на долара - над 71 рубли. Официалният курс, определен за 31 януари е 68.9291 рубли за един щатски долар, пише Лента.ру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай