Туск и Камерън в преговори и през twitter

Туск и Камерън в преговори и през twitter | StandartNews.com

Президентът на ЕС се съобрази с исканията на Лондон

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск се съобрази с искането на Великобритания да прекрати за 4 години социалните плащания за работници-мигранти от други страни от съюза, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Туск е обещал на Лондон и „зачитане на правата и компетенциите" на страните, които не са членове на еврозоната. „Да бъдем или да не бъдем заедно, това е въпросът. Това е моето предложение за ново споразумение за оставане на Великобритания в Европа", остроумно написа Туск в социалната мрежа „Туитър", където предложи връзка към документа. Дейвид Камерън реагира своевременно на проекта като заяви, че е видим „реален прогрес", но е нужна „още работа", отново в „Туитър".

В предложението на Туск пише, че мерките биха влезли в сила само след свикан референдум. „Извънредно спиране" на социалните плащания, като увеличението в доходите на нископлатени работници от други страни, ще може да бъде спирано от всяка страна в ЕС, която може да докаже, че плащанията са пагубни за бюджета и самата социална система. В последствие страните в ЕС трябва да одобрят предложението с квалифицирано мнозинство.

Както е известно британското консервативно правителство преговаря за оставане на страната в Съюза, като искат споразумение с ЕС, преди да свикат национален референдум по въпроса още тази година. Правителството на Дейвид Камерън формулира няколко ключови искания към ЕС, сред които по-голяма защита за държави извън еврозоната, повече власт за националните институции, както и временното спиране на социалното подпомагане за работниците на Острова от страни като Полша, Унгария, България и други. С последното искане очаквано са несъгласни някои иначе също консервативни колеги на Камерън като унгарския премиер Виктор Орбан и полския Беата Шидло.

В предложението на Туск пише, че мерките биха влезли в сила само след свикан референдум. „Извънредно спиране" на социалните плащания, като увеличението в доходите на нископлатени работници от други страни, ще може да бъде спирано от всяка страна в ЕС, която може да докаже, че плащанията са пагубни за бюджета и самата социална система. В последствие страните в ЕС трябва да одобрят предложението с квалифицирано мнозинство. Планът включва и механизъм, с който 9-те държави в Съюза с национални валути, а не евро, ще могат да изказват притесненията си и да получават „необходими уверения" за решенията в Еврозоната. В проекта обаче се предвижда вето или „отлагане на важни решения". Друг важен елемент от предложенията е система на т.нар. „червен картон", който националните парламенти ще могат да показват на законопроекти на Европейският парламент. За това ще е нужно 55% от законодателните органи на страните-членки да не са съгласни с това предложението за наднационален нормативен акт. Сегашната система на „жълт картон" позволява единствено да се поискат обяснения от Брюксел за даден законопроект. Предстоят обсъждания между Камерън и други негови колеги, сред които германският канцлер Ангела Меркел и очакваният противничка на предложението – полският премиер Беата Шидло. Дискусиите на Камерън трябва да приключат до срещата на върха на Европейският съвет, която ще се проведе на 17 и 18 февруари. Британският премиер е заявявал, че не бърза със сключването на сделката, а също че референдум сред британците може да се проведе до края на 2017 година. Според някои източници на западните медии правителството иска допитването да се проведе до края на тази година. Към момента предварителните проучвания за изхода от референдума не показват категоричния избор на британците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай