Ципрас представи правителство с международен авторитет

Ципрас представи правителство с международен авторитет | StandartNews.com

Новият кабинет положи клетва

Атина. Новизбраният премиер на Гърция, Алексис Ципрас, представи състава на правителството си. Той заложи на свои хора без да се доверява на независими експерти. В него има 10 министри плюс трима министри със задачи като решителни мерки срещу укриването на данъци.

Финансов министър и вицепремиер на Гърция ще е Янис Варуфакис, който ще води преговорите с кредиторите за промяна по условията на споразумението. Премиерът довери най- важния пост в правителството на преподавателя в Тексаския университет, който в последните години е съветник на Алексис Ципрас.

Варуфакисе популярен с мнението, че Гърция трябва да остане в еврозоната, но да се въведе бърза програма за развитие на икономиката. 53- годишният професор постави рекорд по броя на гласовете, с които влезе в новия парламент в Атина.

Още един професор по икономика е вицепремиерът Янис Драгасакис, един от създателите на СИРИЗА и университетски преподавател. Той ще ръководи контрола по изпълнение на икономическата програма на правителството.

Лекторът от университета „Харвард", юристът Никос Кодзиас е от днес първи дипломат на Атина. Лидерът на партията „Независими гърци" поема министерството на отбраната.

Панос Каменос, лидер на коалиционните партньори на СИРИЗА - „Независими гърци", поема Министерството на отбраната.

Никос Папас поема държавната администрация. Министър на труда ще бъде Панос Скурлетис.

Панайотис Лафазанис е назначен за министър на възстановяването и развитието (включително на енергетиката, околната среда, климатичните промени и земеделието).

Вътрешен министър е Никос Вутсис.

Интересното е, че трима от министрите са преподаватели - финансовия Варуфакис, икономическия министър Йоргос Статакис и външния Коциас. Статакис преподава политическа икономия в Критския университет.

В кабинета има две жени.

Гръцкият фондов пазар се срина с 5% след обявяването на новите гръцки министри

Първите коментари по състава на правителството акцентират, че премиерът Ципрас поставя на ключови места опитни експерти с международен авторитет. Сред пряките си сътрудници включва също млади новоизбрани депутати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай