Ципрас: Няма да ставам премиер в коалиционно правителство

Ципрас: Няма да ставам премиер в коалиционно правителство | StandartNews.com

Гръцкият премиер в оставка Алексис Ципрас заяви, че няма да влиза в коалция с други партии за съставяне на ново правителство. "Няма да ставам премиер в коалиционно правителство с Нова демокрация, ПАСОК или Потами. Смятам, че и трите партии по същество са изразители на старата политическа система", заяви той.

Гръцкият премиер в оставка Алексис Ципрас даде сигнал, че би приел облекчаване на дълга на страната, без отписване на задължения, ако спечели предсрочните избори. В интервю за телевизия Алфа, Ципрас каза, че е за по-дълги периоди на плащане на дълга и по-ниски лихвени проценти, след като страната си е осигурила нова спасителна програма. Той каза, че е приел споразумението, за да спести евентуално рухване на гръцките банки и може би граждански размирици, в случай че Гърция би била принудена да излезе от еврозоната.

На фона на разцеплението в неговата партия СИРИЗА премиерът в оставка похвали финансовия министър Евклидис Цакалотос. Ципрас покачи и политическия залог преди изборите, като каза, че няма да влиза в коалиция с основните опозиционни партии в центъра и център-дясно, дори и подкрепата им да му е нужна, за да управлява.

Премерът в оставка обясни и защо по-рано уволни бившия финансов министър Янис Варуфакис

"Варуфакис говореше и кредиторите не му обръщаха внимание. Бяха изключили. Той беше загубил доверието на своите събеседници", заяви Алексис Ципрас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай