Стрелба по полицията и партията на Ердоган (ОБЗОР)

Стрелба по полицията и партията на Ердоган (ОБЗОР) | StandartNews.com

При операция за освобождаването му загина похитен турски прокурор

Ден след като двама мъже похитиха прокурор по знаково дело, нови инциденти разтърсиха турското общество. Въоръжен мъж нахлу в централата на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Истанбул, предаде Би Би Си. Няколко часа по-късно двама нападатели нападнаха централата на полицията в Истанбул. Междувременно стана ясно, че похитеният прокурор е починал от раните си, получени при операцията по освобождаването му, при която бяха убити и двамата му нападатели.

Днес сутринта въоръжен мъж пристигнал в офиса на управляващата в Турция партия и казал на всички служители да напуснат 7-етажната сграда в квартал "Картал", достъпът до която беше отцепен от полицията. Облечен в камуфлажни дрехи той разбил прозорец и увесил през него турски флаг с меч. На няколко пъти мъжът извиквал нещо на полицията и минувачите долу, но днес не стана ясно какво. Електронното издание на в. "Заман" съобщи по-рано, че от сградата са се чули изстрели. Мъжът бе арестуван. Нападението е опит да се подкопае процесът за мирно разрешаване на кюрдския конфликт, коментира по-късно турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е от Партията на справедливостта и развитието. Няколко часа по-късно двама мъже обстрелваха централата на полицията в Истанбул и бяха застреляни.

Ден по-рано двама членове на турската лявоекстремистка групировка "Революционна партия и фронт за народно освобождение" (ДХКП-С) взеха за заложник в съд в Истанбул прокурора по знаково дело Мехмет Селим Кираз. По-късно при операция за освобождаването му той бе ранен и почина. Днес огромен брой хора дойдоха на погребението на Кираз, който разследваше смъртта на младеж по време на антиправителствените протести през 2013 година. Днес турските власти задържаха 22-ма предполагаеми крайнолеви екстремисти студенти - в Анталия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай