Стратегът на ЕНП

Стратегът на ЕНП | StandartNews.com

За Жозеф Дол казват, че е по-известен в Европа, отколкото във Франция. Години наред той беше един от най-влиятелните и най-дискретни французи в Европейския парламент. Днес е шеф на най-влиятелната партия в него - Европейската народна партия. В сряда той бе на посещение в България и демонстрира силна загриженост за политическото бъдеще на страната ни. Дол бе тук по покана на съпартийците си от ГЕРБ, но се срещна с всички парламентарно представени партии. И ги предупреди, че носят отговорност за бъдещето на страната.

Дол дължи част от парламентарната си кариера на отличните си отношения с германските християндемократи. Благодарение на тяхната подкрепа елзасецът, който си говори с Ангела Меркел на немски, през 2007 г. оглави групата на ЕНП в Европарламента. Напусна депутатското си място тази година след три мандата, тъй като на 67 години иска да "отстъпи място на младите".

Според наблюдатели той може и да не е от най-блестящите оратори, но е много добър в стратегията и тактиката. Казват, че поддържа тесни връзки с бившия френски президент Никола Саркози, както и с германския канцлер Меркел, с която си говори на "ти". Той със сигурност не е типичният политик. Известен е със своята прямота и чувството си за хумор. Дол е хвален в Страсбург и Брюксел като опитен в преговорите и в намирането на компромис. При последната му реч, преди да напусне ЕП през април, той беше топло приветстван и аплодиран от социалиста Мартин Шулц и от останалите шефове на парламентарни групи. Тогава той призова европейските избиратели да не се поддават на "популистките и евроскептични сирени, защото това би било завръщане към хаоса и войната".

Дол е учил във Висшия институт за национална отбрана, а по професия е фермер, отглеждал едър рогат добитък. Земеделската политика е другото му призвание по време на работата му в Европарламента. Той наследява семейна ферма от 70 декара, когато е едва на 20 години. През следващите десетилетия стопанството се разраства до 750 декара и специализира в производството на захарно цвекло и телешко месо. Ръководенето на семейния бизнес обаче кара Дол бързо да осъзнае, че е важно да се включи в обществения живот и в някои доброволни инициативи. Така Дол става активист на Националния център на младите фермери - движение от профсъюзен тип. През 1976 година, на едва 29 години, вече е избран за зам.-председател на движението, отговарящ за европейските въпроси. По-късно става член и на Комитета на професионалните земеделски организации и Европейския икономически и социален комитет в Брюксел.

Ролята му в политиката се задълбочава през 1999 година, когато е поканен да представя фермерските общности в листата на партията Съюз за народно движение на Никола Саркози. Същата година е избран за евродепутат и очаквано влиза в Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европарламента. Активната работа на Дол в областта го издига до председателското място в комисията през 2002 година. Същата година е избран и за председател на конференцията на председателите на комисиите, която координира проблемите в работата между 20-те парламентарни комисии в ЕП. През 2007 година се издига до председател на парламентарната група на ЕНП, като остава член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони. На 12 ноември 2013 година е избран с голямо мнозинство за председател на Европейската народна партия, наследявайки на поста покойния Вилфрид Мартенс. Малко по-късно обявява, че това ще е последният му мандат в ЕП. Както е обещал, той се оттегля и от 1 юли т.г., след встъпването в длъжност на новия парламент, той не е сред редиците на депутатите в Страсбург. Въпреки това Дол остава сред най-влиятелните личности в ЕС като шеф на най-голямата партия.

Дол е носител на множество ордени. През 1987 г. получава земеделски орден за заслуги.

Освен него, Дол е носител и на много други ордени. Сред тях са два, връчвани от президента на Франция - Ордена на заслуги и най-високото френско отличие - Ордена на почетния легион.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай