Сириза се разцепи, роди се нова партия (ОБЗОР)

Сириза се разцепи, роди се нова партия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бунтарите от партията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, който късно в четвъртък вечер подаде оставка, се отцепиха от "Сириза" и ще правят нова политическа формация, предаде Би Би Си. Ципрас се оттегли от властта, откривайки пътя за предсрочни избори, в деня, в който страната му получи първия транш от новата спасителна програма за страната. Строгите мерки и реформи, срещу които обаче тя бе одобрена от международните кредитори, внесоха разцепления сред управляващата Сириза, част от чиито депутати се обявиха против плана. Така логично се стигна до вчерашната развръзка, при която крайнолявата фракция на Сириза обяви, че се отцепва, за да формира нова партия с 25 депутати.

Новата формация ще се нарича "Народно единство" и ще е оглавена от бившия енергиен министър Панайотис Лафазанис, който беше твърдо против третата спасителна програма. С 25-има депутати партията ще бъде третата най-голяма сила в 300-местния парламент на Гърция, изпреварвайки "Потами" (Реката) и крайнодясната "Златна зора", които имат по 17 депутати. Новата партия дори заяви, че също ще иска мандат да се опита да направи кабинет. С правенето на нова партия крайно левите спестяват на Ципрас сблъсъка на партийния конгрес преди евентуалните предсрочни парламентарни избори, коментират наблюдатели. В тв обръщение към нацията, каквито през последните месеци редовно прави, премиерът обяви в четвъртък вечер, че се оттегля, тъй като мандатът, който е получил след изборите през януари, се е изчерпал. Ципрас каза, че неговото правителство е постигнало възможно най-добрата сделка, когато е договорило спасителната програма на стойност 86 млрд. евро от останалите страни от еврозоната.

"Искам да бъда напълно откровен с вас. Ние не постигнахме споразумението, на което се надявахме преди изборите през януари. Но споразумението, което имаме, е най-доброто, което някой може да постигне", каза Ципрас. "Сега, след като този труден цикъл завърши, аз чувствам дълбоко морално и политическо задължение да подложа на вашата преценка всичко, което съм направил, както правилното, така и грешното, постиженията и пропуските", каза той в обръщението. Ципрас не спомена дата за изборите, макар че те би трябвало да се състоят следващия месец. Правителствени източници заявиха, че 20 септември е най-вероятната дата. Премиерът официално връчи оставката си на президента Прокопис Павлопулос, за да започне изборния процес. Това включва предоставяне на възможност на двете основни опозиционни партии - консервативната Нова демокрация и вдъхновената от нацизма "Златна зора", да опитат да съставят правителство. Всяка партия има срок от три дни, за да опита да направи това. Лидерът на гръцката опозиционна партия Нова демокрация Евангелос Меймаракис е получил по имейл през нощта от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство. Той заяви, че ще направи всичко възможно, за да избегне предсрочни избори. Меймаракис посочи, че ще се опита да състави правителство с партиите от сегашния парламент, за да избегне негативните последствия от едни предсрочни избори.

ЕК: Оттеглянето на премиера не е изненада

ЕК обяви, че оставката на гръцкия премиер Алексис Ципрас и евентуалните предсрочни избори в страната не са изненада и че няма притеснения за изпълнението на новата спасителна програма към Атина. Говорителката на ЕК Аника Брайдхард
поясни, че вече бившият премиер Ципрас, гръцкият президент Павлопулос и председателят на ЕК често са провеждали телефонни разговори и затова оставката е била очаквана. Тя обаче не отговори на въпрос дали е възможно ЕК да е знаела за оставката доста по-рано. Междувременно германският канцлер Ангела Меркел изглежда също одобрява решението на Ципрас и възможните предсрочни избори. Според нея оставката е част от решението, а не от самата криза.

"Народно единство" иска излизане от еврозоната

Лидерът на най-новата гръцка партия "Народно единство" Панайотис Лафазанис заяви на пресконференция, че неговото движение ще предложи "реалистична алтернатива на сделката на кредиторите" и ще състави планиран изход от еврозоната. Според него основната цел на "Народно единство" ще бъде отмяна на меморандума и отписването на гръцкия дълг, като добави, че напускането на европейската валута би било правилно. "Ние ще се превърнем в основна и решаваща политическа сила", коментира Лафазанис, като поясни, че партията ще се опита да изрази духа на тези 62% от гърците, които са гласували срещу строгите икономии. Относно решението на Ципрас за предсрочни избори, бившият министър заяви, че "избори през лятото не вещаят нищо добро".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай