"Шпигел": Меркел се готви за четвърти мандат

"Шпигел": Меркел се готви за четвърти мандат | StandartNews.com

Ангела може да стане един от най-дълго управлявалите германски лидери

От началото на 2015 г. Германия е приела 300 хиляди мигранти, които са търсили убежище, съобщава "Ди Велт". Вестникът се позовава на проведена в петък телефонна конференция на вътрешните министри на германските провинции и съобщава, че в страната са регистрирани 302 415 кандидати за убежище. Този брой надвишава значително статистиката на федералната служба за мигрантите и бежанците, според която от началото на годината в Германия са пристигнали 258 000 мигранти.

Ангела Меркел ще се кандидатира за четвърти мандат като канцлер на Германия през 2017 г., въпреки че няма да обяви официално кандидатурата си до пролетта на 2016 година. Това твърди списание "Шпигел", според което канцлерката вече води консултации за предизборната кампания.

Германското издание, което се позовава на източници, отбелязва, че Меркел вече е запланувала среща с генералния секретар на Християндемократическия съюз Петер Таубер, който ще участва в кампанията. Тя също е обсъдила плановете си с Хорст Зеехофер - лидер на Християнсоциалния съюз.

Меркел е първата жена, която оглавява канцлерството и първият канцлер от бивша Източна Германия. Тя управлява страната от 2005 година. Ако спечели четвърти мандат, Меркел ще се превърне в един от най-дълго останалите на власт лидери на Германия. Сред тях са Ото фон Бисмарк (19 години) и Хелмут Кол (16 години).
Социологическо проучване на Emnid от декември 2014 г. показва, че мнозинството германци (56%) искат Меркел да спечели мандат и през 2017 година.

Ако тя остане на власт, това ще бъде изключително важно за курса на развитие както за Германия, така и за ЕС. Тя е един от най-големите поддръжници на политиката на строги икономии и основен играч в продължаващите опити за решаване на проблемите с дълговете в различни страни членки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай