САЩ се опасява от руска "мироопазваща" мисия в Украйна

САЩ се опасява от руска "мироопазваща" мисия в Украйна | StandartNews.com

Вашингтон. Русия е увеличила почти двойно броя на своите батальони близо до границата с Украйна и би могла да нахлуе на територията на Украйна с малко или никакво предупреждение, пише The New York Times.

През последните няколко седмици, Русия е дислоциирала 17 батальона - от 19 000 до 21 000 войници, според една западна оценка - от пехота, танкови подразделения, артилерия и противовъздушна отбрана в рамките на няколко километра от границата. В допълнение, тя е значително разширила своята огнева мощ, увеличавайки броя на усъвършенстваните ракетни установки земя-въздух до 14 от осем, и разполагането на повече от 30 артилерийски батерии, според служители на отбраната на САЩ.

Намеренията на Кремъл във връзка с увеличаването на военните сили в региона остават неясни. Президентът Владимир Путин може да се опитва да окаже натиск върху Украйна и Съединените американски щати, за да се съгласят на политическо решение, което ще даде на източните провинции на Украйна максимална автономия. Но анализатори се опасяват, че Путин може би се подготвя за по директна намеса, ако се окаже, че проруските сепаратисти в Украйна са на ръба на поражението.

Американските разузнавателни експерти казват, че офанзивата на украинските правителствени сили към Донецк и други стъпки, които украинското правителство предприема, за да си възвърне територия на изток от сепаратистите, може да подтикне Путин да изпрати войските си през границата под прикритието на "мироопазваща мисия"

"Това е един много реален вариант", е заявил представител на Министерството на отбраната официално в понеделник. "И ако Путин реши, той може да направи това с малко или без предизвестие. Ние просто не знам какво си мисли. "

Друг високопоставен американски представител добави: "Колкото по-успешни стават украинските сили, толкова повече натиск има върху Москва да ескалира ситуацията."

Струпването на военни сили съвпада с наскоро обявените маневри на руски военновъздушни сили и противовъздушна отбрана. Когато нахлу в Крим през тази година, Русия използва военно учение, за да прикрие своята подготовка.

Уесли К. Кларк, пенсиониран генерал и бивш командващ на НАТО, заяви, че Путин се подготвя за голяма военна намеса със струпването на сили близо до границата, въоръжаването на сепаратистки групи, провеждането военни маневри и подкрепата му за самопровъзгласилия се кмет на Луганск, който призова руската армия да дойде на помощ на сепаратистите.

Според Кларк, рисковете за Путин в такъв сценарий са по строги западни икономически санкции, украинска съпротива и военна подкрепа на Запада за правителството в Киев.

"Той е подготвил военните и политическите условия за това, което той вярва, че може да бъде успешна интервенция," каза генерал Кларк. "Но Путин все още не е взел политическото решение за това, може би защото той признава, че рисковете след интервенцията са неизчислими."

Ако Путин реши да се намеси, един правдоподобен резултатм според генерал Кларк и Филип карбър, бивш съветник на министъра на отбраната Каспар Уайнбъргър, е възможността за "мироопазваща" интервенция по искане на украинските сепаратисти.

В брифинг при затворени врати за Конгреса миналия месец, Карбър е заявил, че руски военни превозни средства, носещи емблемата на руските мироопазващи сили, са били разположени в близост до Украйна.

Няколко американски официални лица потвърдиха, че руски бронирани автомобили и камиони с мироопазващи знаци са били забелязани на руска територия близо до Украйна. Но тези длъжностни лица заявиха, че западното разузнаване не разполага с независимо потвърждение, че те са преминали в Украйна.

Впечатляващо е, че Белият дом приема идеята за руска "мироопазваща" мисия сериозно.

"Ние сме свидетели на значително струпване на руски войски по границата и потенциално позициониране от страна на Русия за така наречената хуманитарна или мироопазваща интервенция в Украйна", коменти Антъни Блинкен, заместник-съветник на Обама за националната сигурност.

Говорителят на руското външно министерство настоя през юли, че Кремъл не е имал и няма планове да изпрати мироопазващи сили в Украйна, според доклад от руската информационна агенция ИТАР-ТАСС.

В същото време Русия започна военни учения на ВВС и ПВО с над 100 самолета от своя Западен и Централен военен окръг в близост до границата с Украйна.

Говорителят на руските ВВС полковник Игор Климов заяви пред Интерфакс, че това е един от етапите в подобряването на взаимодействието на военновъздушните части за 2014 г. Той не спомена Украйна, където проруски бунтовници се бият с украинските правителствени сили.

В ученията ще участват изтребители Су-27 и МиГ-31, най-новите многоцелеви руски изтребител-бомбардировачи Су-34, фронтови бомбардировачи Су-24 и хеликоптери Ми-8, Ми-24 и Ми-28Н.

Ще се тренират поразяване на наземни и въздушни цели, както и реални и електронни изстрелвания на зенитни ракети. Освен това самолети-цистерни Ил-78 ще зареждат във въздуха изтребители МиГ-31 и изтребител-бомбардировачи Су-34, което ще увеличи полетното им време двойно до почти 8 часа.

Ученията ще продължат до 8 август.

На 27 юни, Путин също издаде указ резервистите от армията да се явят на дву-месечен обучителен курс, стъпка, която наскоро бе потвърдена от Министерството на отбраната.

САЩ и НАТО нямат точни оценки за численоста на руските сили близо до Украйна. Миналата седмица служители на Пентагона обявиха, че става дума за 10 000 до 13 000 войници, но те ​​признават трудността да се преброи руската войсаи с точност, заради постоянното им преместване в граничния район и употребата на камуфлаж за бойната техника.

По време на посещение в Косово миналата седмица, генерал Филип Брийдлов, главнокомандва' на НАТО, заяви, че броят на руските войски по границата се разраства и е "доста над 12 000." "Броят на батальоните, подразделения на спецназ, ПВО единици, артилерийски единици - всички се увеличават."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай