Съкрушителна победа за "Сириза"

Съкрушителна победа за "Сириза" | StandartNews.com

Крайно левите в Гърция на крачка от собствено правителство

Коалицията на радикалната левица "Сириза" на Алексис Ципрас, която иска отписване на част от дълга и отмяна на мерките за икономии, постигна съкрушителна победа на предсрочните избори в Гърция и е на крачка от съставяне на свое правителство. Това сочеха първите екзит полове снощи, според които "Сириза" получава между 36 и 40,5% от гласовете на избирателите. На второ място е управлявалата досега консервативна "Нова демокрация" с 24-27%. Лявата партия "То Потами" е с 6,5% до 8,5%, а неофашистката "Нова зора" печели между 6% и 8%. Комунистическата партия на Гърция ще има между 4,7-5,7%, а управлявалата досега в коалиция социалистическа ПАСОК с 4,2-5,2% . Следваща е консервативно-православната "Независими гърци" с 3,5-4,5%.

С 2,2-3,2% на ръба да премине 3-процентовата бариера за влизане в парламента е новата партия на бившия премиер Георгиос Папандреу "Движение на демократичните социалисти". Ако прогнозните резултати от изборите се потвърдят, това означава, че "Сириза" ще има между 146 и 158 депутати в новия парламент и ще има абсолютно мнозинство в 300-членния парламент. Разпределението на гласовете на малките партии ще има голямо значение за това дали "Сириза" ще има абсолютно мнозинство или не. Ако Папандреу успее да вкара депутати, Алексис Ципрас ще трябва да се задоволи със 146 депутати и да търси коалиционни партньори. Сред потенциалните такива партньори се смятат Пасок и " To Потами". При условие обаче, че има пълно мнозинство, 40-годишният Алексис Ципрас има шанс да стане най-младият премиер на страната от 150 години. "Победата на "Сириза" ще донесе облекчение на Европа", заяви говорителят на партията Панос Скурлетис. "Това изглежда историческа победа на "Сириза". Послание, което не засяга само гръцкия народ. То ще отекне в цяла Европа и носи облекчение", добави той. Победата на крайнолевите бе посрещнат с бурна радост в централата на партията. "Гражданите на Гърция днес правят избор между връщането на мерките на строги икономии и достойния живот в Европа. Днес правим стъпка към връщането на надеждата, демокрацията и достойнството на нашата страна", каза Ципрас преди да гласува. "Дилемата на днешните избори се вижда по-ясно от всеки друг път. Днес ще решим дали утре Гърция ще се върне в тройката (международни кредитори -ЕС, ЕЦБ, МВФ), за да изпълни ангажиментите, поети от премиера Андонис Самарас за допълнително съкращаване на пенсиите и заплатите, повишаване на данъците, премахване на забраната за продажбата на търг на жилищата на длъжници по ипотечни кредити, т.е. за продължаване до безкрай на катастрофалната политика на строги икономии или за това нашата страна да започне да отстоява за себе си достоен живот в Европа", каза още Ципрас. Той изпадна в комична ситуация, тъй като трябваше да се качи на стол, за да бъде видян и чут от всички желаещи журналисти, като говори най-напред на гръцки, а след това и на английски. Международните пазари вчера нервно очакваха резултатите от изборите, които се притесняват, че заради намеренията на "Сириза" Гърция ще фалира и ще спре да изплаща дълговете си, като напусне еврозоната. "Сириза" иска опрощаване на част от огромния гръцки дълг и отмяна на мерките за икономии. Ципрас изправи на нокти европейските лидери, обещавайки Гърция да се откаже от заемите, получавани от ЕС и МВФ, поставили страната в режим на строги икономи. Появиха се опасения, че страната може да напусне еврозоната и се наложи самият лидер на "Сириза" да опровергава тези страхове. Ципрас заяви, че ще възвърне достойнството на Гърция, като спре съкращенията на работни места, заплати и пенсии.

В същото време лидерът на десноцентристката "Нова демокрация" Андонис Самарас обеща "да работи ден и нощ, за да бъде страната съживена". "Сириза", заяви той, ще изкара страната от еврото със своята политика, която обслужва "лобито на драхмата". Той също така предупреди, че Гърция ще пропусне масивната програма за финансиране на икономиката на ЕЦБ, която ще инжектира милиарди евро.

Около десет милиона гърци вчера бяха призовани да избират нови народни представители. Вотът е предсрочен и се оценява като най-критичния за последните десетилетия, а до него се стигна, след като парламентът на страната не успя да избере нов държавен глава в края на миналата година. Върховният съд на Гърция допусна до изборната надпревара 18 партии и четири коалиции.

Лошото време обърка вота

Лошото време създаде проблеми на изборния процес в някои планински райони на Гърция, предаде радио Атина. Заради снеговалеж пет избирателни секции не отвориха врати, тъй като е бил невъзможен достъпът до тях. Гръцките избиратели са над девет милиона и те трябваше да гласуват в 19 449 избирателни секции.

За да се справят с проблемите, властите в южната ни съседка прибегнаха до снегорини и хеликоптери "Супер Пума". Служебен вътрешен министър каза, че пътищата в крайна сметка са са били разчистени и че проблемите са отстранени. Със закъснение започна и гласуването в областта Ахаия, полуостров Пелопонес, Южна Гърция. Заради лошото време в други райони на страната съдебните представители били докарани със "Супер Пума".

С фалстарт започна изборния ден за бившия лидер на "Нова демокрация" и бивш премиер Костас Караманлис в Солун. В избирателната секция, където той трябваше да гласува пред журналисти, членове на комисията не бяха пристигнали навреме. Уведомена бе прокуратурата и с помощта на полиция от врата на врата издирваха закъснелите. В крайна сметка Караманлис гласува придружаван от приятели и членове на партията.

Арестуваха двама от "Златна зора"

Гръцката полиция задържа двама от членовете на крайно дясната националистическа партия "Златна зора", които нападнаха днес представители на лявата партия "Андарсия", предаде ТАСС.

Правоохранителните органи съобщиха, че група с емблеми на "Златна зора" е нападнала и пребила членове на "Андрасия" в избирателен участък в столичния район Керацини.

Вследствие на нападението силите на реда са задържали двама души от "Златна зора".

Италианските комунисти с остра критика

В първата за Италия политическа реакция по повод днешните избори в Гърция секретарят на Комунистическата партия Марко Рицо окачестви като "заблуда" прогнозираната победа на партията СИРИЗА и разкритикува политиката на нейния лидер Алексис Ципрас.

"Надявам се Ципрас да спечели, за да бъде разкрита заблудата. СИРИЗА е една изкуствена левица и дори да спечели, нищо няма да се промени. Всъщност това е ренцизъм (термин с негативен оттенък за характеризиране на политиката на италианския премиер Матео Ренци), поднесен в сос от масово политическо движение, който абсолютно нищо не променя и това ще се види през следващите дни", заяви Рицо.

Гърците първо на църква

Живеещите в чужбина не успяха да дадат своя глас

Солун, Иван Филчев Наш пратеник

Бъдещето на Гърция днес се решаваше в училищата. Не защото политиците повериха съдбата на страната на учители и ученици, а тъй като всички школа се превърнаха за ден в избирателни секции. Гърците трябваше да избират парламент предсрочно, което се наложи, след като миналата година народните представители не успяха да изберат президент. На кого повярваха гърците? Дали се вслушаха в уверенията на лидера радикална левица СИРИЗА Алексис Ципрас, че надеждата идва или пък повярваха на премиера Андонис Самарас, че опозицията на власт ще означава край на света? В търсенето на отговорите на тези въпроси "Стандарт" отиде до Солун.

Съботният ден за размисъл се оказа недостатъчен за немалко гърци, които рано днес все още не знаеха за кого да дадат гласа си, макар че политици и медии от месец им втълпяваха, че денят е решаващ за бъдещето на Гърция. В 5.30 сутринта Паскуал, който работи в едно от кафенетата срещу гарата, все още нямаше усещане, че неговата бюлетина може да е полза за бъдещето му. "Може би ще гласувам, но много се колебая. В Гърция политиците не струват и не виждам никаква причина да подкрепя някого, който впоследствие ще ме излъже", каза ми той, правейки с рутина поредното кафе. Половин час по-късно подобни колебания тормозеха и Андреас, който нямаше търпение да приключи нощната си смяна в хотел Олимпик на улица "Егнатия". Той обаче беше убеден, че ще се възползва от правото си на вот. "Ще гласувам, макар че не зная за кого. Трудно се прави избор между хора, които в крайна сметка се оказват едни и същи", призна рецепционистът. За разлика от него колегата му Спирос от хотел Империал на същата улица беше категоричен. "Няма да гласувам. Безмислено е и затова от десет години съм пълен пас", каза той с известно раздразнение в гласа. "Политиците мислят само за пари и нищо друго не ги интересува. Претендират, че ги е грижа за бедните хора, но това не е така", добави той, ставайки още по-раздразнителен. На въпроса ми не е ли задължително гласуването в Гърция Спирос отвърна съвсем троснато. "Казват, че е задължително, но все още никой не ме е глобил".

Официално гласуването в Гърция е задължително. Поправка в конституцията от 2001 г. обаче отменя законовите санкции срещу лицата, които не са упражнили правото си на глас, което означава, че дори и да не гласуваш, никой няма да те накаже. "Случаят наподобява забраната за тютюнопушене. Хем я има, хем я спазва, който си иска", обясни ми журналистът Астерис Мазурас. Другият куриоз на днешните избори беше, че гърците в чужбина не можаха да гласуват, както и живеещите на място, различно от адресната им регистрация. За да могат да упражнят правото си на глас те трябваше да подадат заявление до 31 октомври, когато все още не се знаеше, че ще има избори. 180 000 младежи пък, които по принцип можеха да дадат гласа си за първи път също не го направиха, защото по технически причини имената им не бяха в избирателните списъци.

Избирателните секции отвориха в 7 сутринта, като час и половина по-рано работа бяха започнали кафенета и закусвални. Нетърпеливи гласоподаватели нямаше. Да пуснат първи своята бюлетина в избирателната секция на 14-та гимназия бяха дошли възрастни хора или пък такива, които се прибираха отнякъде. "Идвам да гласувам, но няма да ви кажа за кого. Вотът е таен", отвърна с досада девойка, отпиваща фрапе от пластмасова чаша. По-разговорлив беше собственикът на закусвалня до избирателната секция, който се надяваше, че изборите ще вдигнат оборота му. "Ще гласувам за Ципрас. Той е перфектният кандидат", сподели 31-годишният Янис. Мъжът добави, че харесва живота в Гърция още повече, след като работил година и половина в Германия. "Работих в заводите на "Мерцедес" в Карлсруе, но плащаха лошо. Освен това за германците животът се измерва в бира. Не ми харесва това", добави Янис.

И докато до към 10 ч избирателни секции не можеха да се похвалят с голяма посещаемост, то в църквите нещата не стояха по този начин. Църквата "Свети Димитър" трудно побираше дошлите на неделната служба, като положението беше същото и в останалите храмове. Гърците отидоха и се помолиха първо на Господ, след което на групи отидоха пред урните.

Едно желае човек, а друго му донася съдбата, гласи една гръцка поговорка. Какво са пожелали днес гърците и какъв ще е отговорът на съдбата ще стане ясно съвсем скоро.

В Германия чакат катастрофа за Европа

Спорът около гръцкия дълг може да се превърне в катастрофа за Европа, ако нито една от страните в него не се съгласи на отстъпки, пише германският вестник "Велт ам Зонтаг". "Гърците искат отписване на дълга, а партньорите й в еврозоната решително отхвърлят такава възможност. Ако никой от тях не се предаде, то Европа ще претърпи катастрофа", пише изданието. Германският вестник описва ситуацията като две спортни коли, движещи се една срещу друга. "Тази, която първа спре или завие, губи. Така валутният съюз предстои да се изправи пред най-голямата психологическа война в своята история - борбата около гръцкия дълг, чийто изход е непредсказуем", се казва в статията. "Първият автомобил е управляван от Ципрас, който вероятно ще победи на изборите. Той изисква значително отписване на дълга и отказ от курса на строги икономии, за да спаси гърците от "хуманитарна катастрофа". В другия автомобил газта натискат международните кредитори. Те са против отписването на дългове и настояват за продължаване на реформите. И за двете страни в тази рискована партия е важно да не изпускат нервите си, тъй като първият, проявил страх, губи. Ако никой не свърне от пътя, то ще се случи катастрофа - изход на Гърция от еврозоната с непредсказуеми последствия за валутния съюз", пише в заключение вестникът.

Страната в цифри

* Средната месечна работна заплата в Гърция е 600 евро.
* Безработицата в страната е 25%, като безработните сред младежите са близо 50%.
* От началото на кризата в еврозоната икономиката на Гърция се е свила с 25%.
* Дългът на страната е 175% от брутния вътрешен продукт.
* Гърция е взела кредит в размер на 240 млрд. евро от Европейския съюз, Европейската централна банка и Международния валутен фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай