Reuters: България е пред изпитание на лояността си

Reuters: България е пред изпитание на лояността си | StandartNews.com

София. "България е разкъсвана между стари приятели и нови партньори заради случващото се в Крим", това е заглавието на коментар в Reuters, посветен на позицията на страната ни около случващото се в Украйна.

"България от много време е аномалия в Европа, една страна членка на ЕС и НАТО, която обаче в същото време се чувства близка с Русия. Това вътрешно напрежение още повече се увеличава от противопоставянето по повод Украйна, като мнозина се чувстват под натиск да избират между Москва и Брюксел", се казва още в коментара на колегите.

"България е изправена пред най-сериозния тест на лоялността й към ЕС, откакто се присъедини към съюза през 2007 г.", допълват от агенцията.

Като пример още в началото на материала е даден депутатът Георги Кадиев от БСП, който споделя: "Баща ми е бил офицер в съветската армия. Прекарал е живота си рамо до рамо със съветската армия. Много трудно е да му обяснявам, че сега трябва да наложим санкции на Русия."

Пенсионираният учител от София Емил Вангелов също е цитиран: "България трябва да наложи вето, повтарям, вето на каквито и да е санкции срещу Русия. Точно обратното, трябва да разширяваме икономическите, политическите и културните връзки с Москва. Не виждате ли, че България изчезва след всичките лъжи от САЩ и ЕС?".

Агенцията припомня още, че най-непосредствената заплаха за правителството в София е "Атака" да оттегли неофициалната си подкрепа за него в случай, че то одобри нови санкции на ЕС срещу Русия.

"Няма да наложим вето, но и няма да настояваме за нови санкции. Рисковете за нас са големи, защото сме една от най-застрашените страни. Заявихме това много ясно на партньорите си", казва външният министър Кристиан Вигенин. Той добавя, че основната заплаха идва по линия на енергетиката и особено на газа.

Reuters пише още, че страната ни е несравнимо по-застрашена от политически последици от кризата около анексирането на Крим в сравнение с Полша и дори с Румъния: "Много от бившите комунистически държави в ЕС поддържат връзки с Москва, но повечето гледат на Русия като на бивш окупатор и продължаваща заплаха. България е различна, защото гледа на Москва като приятел. Ако вземете заедно икономическите и културните връзки, тя вероятно е най-близката до Москва държава в ЕС".

Агенцията допълва как на което и да е ръководство на страната се налага непрекъснато да опровергава твърденията, че е "Троянски кон" на руснаците в ЕС и че тайно работи за интересите на Кремъл.

"Почти цялата енергетика и въоръжение на България са зависими от Русия, а страната е и вторият по големина търговски партньор на българския бизнес. Около 2000 фирми с близо 80 000 служители са зависими от връзките с руснаците, обясняват от външното министерство. Около 700 000 души са руските туристи, посетили българското Черноморие миналата година", коментират още от Reuters.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай