Ракията със стряскащи надписи като цигарите

Ракията със стряскащи надписи като цигарите | StandartNews.com

Целта е да се намалят злоупотребите с алкохол в страните от ЕС

Поставянето на предупредителни етикети върху бутилките с алкохол в страните от ЕС ще обсъди Европарламентът на пленарната си сесия тази седмица в Страсбург. Ако предложението бъде прието, бутилките с алкохол ще се продават с предупредителни послания, подобни на тези на кутиите с цигари.

Етикетите върху бутилките с алкохол ще предупреждават за опасностите от шофирането в нетрезво състояние, както и за последиците от употребата на алкохол при бременност. Целта на промените е да се намалят злоупотребите със спиртни напитки. Документът, който евродепутатите ще гласуват в сряда, цели намаляване на употребата на алкохол от непълнолетни. Очаква се Европейската комисия да бъде призована да започне незабавно работа по новата стратегия на ЕС за алкохола до 2022 г., за да помогне на правителствата в борбата с вредите от спиртните напитки.

Злоупотребата с алкохол причинява 3,3 милиона случая на преждевременна смърт в световен мащаб всяка година, гласят мотивите за предлаганите промени. Във възрастовата група от 20 до 39 години всеки четвърти смъртен случай може да бъде свързан с употребата на алкохол. Тези смъртни случаи често са следствие от злополуки, прояви на насилие или чернодробни заболявания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай