Путин плаши Украйна с писмо

Путин плаши Украйна с писмо | StandartNews.com

Москва ще отреже достъпа до руските пазари, ако се приложи споразумението с ЕС

Москва/Киев. Москва ще блокира достъпа на Украйна до жизнено важни за нея руски пазари, ако Киев приложи която и да е част от търговското споразумение с ЕС.

Тази заплаха се съдържа в писмо на руския президент Владимир Путин до украинския му колега Петро Порошенко, което е видял репортер на агенция Ройтерс. В него Путин предупреждава, че дори минимална промяна в украинското национално законодателство, която да подготви прилагането на отложената с една година част от асоциирането с ЕС, ще предизвика незабавната реакция на Москва.

Агенцията коментира, че текстът демонстрира втвърдяване на руската позиция по сделката, която се оказва в центъра на напрежението между Русия и Запада.

"Както досега, ние смятаме, че единствено системни корекции в Споразумението за асоцииране, които взимат предвид целия спектър рискове за руско-украинските икономически връзки и като цяло за руската икономика, ще позволят да се съхрани съществуващото търговско-икономическо сътрудничество между Руската федерация и Украйна", цитира Ройтерс откъс от писмото с дата 17 септември. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не потвърди, но и не отхвърли съществуването на подобно писмо. В текста Путин не навлиза в подробности какви би могло да са ответните мерки на Русия, но премиерът Дмитрий Медведев каза миналата седмица, че вече е подписал заповед за ограничаване достъпа на украински износ до Русия, която още не е задействана. Дипломати от ЕС обясняват, че значително увеличаване на руските мита би нанесло на Украйна загуби от 3 млрд. евро годишно. Страната изнася предимно стомана, въглища, химикали и зърно към Русия. "Приемането на поправки в украинското законодателство, включително актове за прилагане, ще бъдат смятани за нарушение на договорката да се отложи прилагането на Споразумението за асоцииране с последващи незабавни и адекватни ответни мерки от руска страна", пише Путин. Той продължава да държи на тристранни преговори с Киев и ЕС, на които да се уточни какво да се премахне от договора, за да не пострада руската икономика. Представители на ЕС казват, че руснаците искат да бъдат изключени над 2000 продукта.

Донбас в ужас от масов гроб

В Донбас близо до донецкото село Нижная Кринка бе открит масов гроб, който потресе и ужаси местните жители. Гробът е на място, където до преди няколко дни е имало лагер на националната гвардия на Украйна. В него са заровени телата на убити мирни жители със завързани ръце и следи от страшни мъчения по тялото. Сред тях има и няколко млади момичета, едното от които е било бременно в осмия месец. Лобното място на мирни жители е открито, когато специален отряд на опълчението е ликвидирал украински снаряди в района на мина "Комунарская". Изтегляйки се от там, силоваци на Националната гвардия минирали мината, но не са успели да взривят експлозивите. Малко след това е станало ясно защо украинските силоваци са искали да взривят "Комунарская". Вчера сутринта в щаба на Донецката народна република са позвънили местни жители и са разказали, че на мястото има масов гроб. Междувременно Москва поиска властите в Киев и международни организации да разследват случая.

Япония въведе нови санкции

Япония обяви, че налага допълнителни санкции на Русия, с които втвърдява позицията си срещу Москва, за да бъде в синхрон с мерките, предприети от други държави, включително съюзника й САЩ, съобщи Ройтерс. Генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга каза, че новите санкции засягат руски банки, сред които са "Сбербанк", "Внешекономбанк", "Внешторгбанк", "Газпромбанк" и "Росселхозбанк", на които се забранява да издават ценни книжа в Япония. Новите санкции, наложени във връзка със ситуацията в Украйна, включват също така ограничаване на износа на оръжия и свързани с тях технологии за Русия, като за тази цел се предвижда увеличаване на проверките. Междувременно американският президент Барак Обама заяви, че ако "Русия избере мира, ние ще отменим санкциите".

Владимир с най-висок рейтинг за моралност

Руският президент Владимир Путин е начело на моралните авторитети на Русия, сочи анкета на фондацията "Обществено мнение" /ФОМ/. 36 процента от запитаните смятат, че първото място в тази класация се пада на Путин. Външният министър Сергей Лавров има 6 процента, а военният министър Сергей Шойгу - 5 процента. Премиерът Дмитрий Медведев е получил 3 процента. 60 процента от руските граждани смятат, че сред известните в Русия учени, политици и спортисти има много морални авторитети. По 1 процент са получили патриарх Кирил, шефът на Централната избирателна комисия Владимир Чуров, началникът на президентската администрация Сергей Иванов, лидерът на Чечения Рамзан Кадиров. 55 процента от руснаците смятат, че самите те са авторитет за близките си, за приятелите и колегите.

Киев: Няма да има проблеми с газа

Няма да възникне проблем с транзита на газ към трети страни, включително и България, ако Русия не намали налягането по газопровода. Това е казал външният министър на Украйна Павло Климкин по време на среща с българския си колега Даниел Митов в Ню Йорк.

Украинското правителство не е песимистично настроено по отношение на снабдяването с газ по време на предстоящата зима - като цяло страната разполага с необходимите запаси, посочил Климкин. Украинският министър споделил и мнението, че на Европа, в това число и на Украйна, й е нужна нова обща енергийна инфраструктурна политика, която да е пряко свързана със сигурността и стабилността на държавите от ЕС. Българският външен министър споделил от своя страна, че гарантирането на доставките на газ за България е изключително важно за страната ни и изразил притеснение от евентуални негативни последици от конфликта в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай