Проруските сепаратисти влязоха в Новоазовск

Проруските сепаратисти влязоха в Новоазовск | StandartNews.com

Кметът на Новоазовск Олег Сидоркин съобщи, че проруски сепаратисти са влезли в югоизточния украински град, предаде АП. Преди това Новоазовск беше обстрелван три дни. Не е ясно колко опълченци са в Новоазовск. За първи път в четиримесечния конфликт в Източна Украйна сраженията достигат толкова далеч на юг в Украйна. Новоазовск е стратегически град на брега на Азовско море, на пътя, свързващ Русия с анексирания от нея украински полуостров Крим.

Междувременно двама местни жители разказали на кореспондента на Ройтерс, че около десетина въоръжени мъже са се появили през уикенда и са издигнали контролен пост на пътя до село Колоски. "Те не са местни, а хранителните им пакети са с руски надписи", казват очевидците.

Бойците били без опознавателни знаци на униформите и приличали на бойците от руските спецчасти, които тихомълком превзели Крим през пролетта."Тези хора са "вежливи зелени човечета", а не украинци, твърдят местните жители.

Москва отрича тайни проговори

Тайни преговори между представители на САЩ и Русия за Украйна са били водени през юни във Финландия, предаде АП. Това е съобщило финландското външно министерство. Припомня се, че финландският президент Саули Нийнистьо по-рано този месец е имал срещи с руския и украинския си колеги Владимир Путин и Петро Порошенко. Не водим никакви "тайни преговори" със САЩ за Украйна, бързо опроверга новината от Хелзинки руското външно министерство.
Искаме да отбележим, че в края на юни там наистина бе проведена експертна среща, гласи изявление на министерството. "Това обаче не бе консултация между официални лица на двете държави, а един от контактите по линия на руските и американските неправителствени структури и академични общности", уточни МИД на Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай