Преврат отказа Бо Джо от битката за премиер (ОБЗОР)

Преврат отказа Бо Джо от битката за премиер (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бившият кмет на Лондон и основно лице на кампанията за излизане от ЕС Борис Джонсън изненадващо се отказа от битката за нов лидер на консерваторите, който ще бъде натоварен с практическото изваждане на Великобритания от съюза. В последните минути преди крайния срок за подаване на кандидатурите Джонсън неочаквано обяви, че не е той подходящият човек за тази работа. Часове по-рано правосъдният министър Майкъл Гоув пък обяви кандидатурата си, въпреки очакванията, че ще подкрепи Джонсън. Така в битката за наследник на премиера Дейвид Камерън се впускат четирима настоящи и един бивш министър от редиците на консерваторите.

Основните спрягани за поста кандидатури бяха тази на Джонсън и вътрешния министър Тереза Мей. Днес сутринта обаче Гоув изненадващо обяви, че издига своята кандидатура. "Исках да помогна за изграждането на екип зад Борис Джонсън, така че политик, който се бореше за напускането на ЕС да може да ни изведе към по-добро бъдеще. Но стигнах до заключението, че Борис не може да осигури това лидерство и да изгради такъв екип", заяви Гоув.
Часове след това Джонсън обяви, че се отказва. Той заяви, че следващият лидер трябва да обедини партията. "След като се консултирах с колегите и с оглед на обстоятелствата в парламента, стигнах до заключението, че този човек не може да съм аз", каза Джонсън.

Още четирима души обявиха кандидатурите си, между които Мей. Въпреки че агитираше за оставане в ЕС, тя посочи, че "Брекзит е Брекзит" и няма да работи срещу волята на британците. Мей каза, че задействането на чл. 50 от Лисабонския договор няма да стане преди да бъде изяснена стратегията за излизане на Великобритания от ЕС, което вероятно ще се случи до края на годината.

Министърът на труда и пенсиите Стивън Краб, енергийният министър Андреа Лийдсъм и бившият министър на отбраната Лиъм Фокс са останалите, които ще се борят за поста. 43-годишният Краб е една от изгряващите звезди на партията и бе министър за Уелс, преди да поеме настоящия си пост по-рано т.г. Лийдсъм бе едно от лицата на кампанията за напускане и е младши министър на енергетиката от май 2015 г. Фокс изтъкна опита си в правителството като предимство за бъдещото ръководство на партията и страната. Победителят в надпреварата се очаква да бъде обявен на 9 септември. Правилата предвиждат при повече от двама кандидати депутатите от партията да проведат няколко поредни гласувания, като във всеки кръг да отпада кандидатът с най-малко гласове, докато останат двама. След това победителят се избира от всички членове на партията чрез пощенски вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай