Полша не пусна полет на руския министър на отбраната

Полша не пусна полет на руския министър на отбраната | StandartNews.com

Братислава. На самолет, превозващ руския министър на отбраната, е бил отказан достъп до полското и украинското въздушно пространство и е бил принуден да се върне в Словакия, предаде Би Би Си.

Сергей Шойгу се е връщал в Русия, след като е присъствал на церемония в Словакия.

Властите в словашката столица потвърдиха, че машината се е върнала, след като й е бил отказан коридор и от Украйна.

Говорител на полската служба да контрол на въдушния трафик каза пред Ройтерс, че е "твърде рано да коментираме, засега проверяваме обстоятелствата, довели до тази ситуация".

Агенцията казва, че макар Полша да е един от най-откритите критици на действията на администрацията на президента Владимир Путин, не е ясно какви са мотивите. Говорител на външното министерство във Варшава каза, че не знае за инцидента, коментар отказват и от руското министерство на отбраната.

Според РИА "Новости", която има кореспондент на борда на министерския Ту-154, на екипажа било заявено, че Полша не дава разрешение да се използва въздушното й пространство, след което самолетът направил рязък завой и се приземил.

Обяснението, което по-късно даде полската служба за въздушен контрол PAZP, е че ще пропусне самолета на Шойгу, когато той смени статута си от военен на граждански. Говорителят Павел Палуч твърди, че по неизвестни за тях причини машината е била вписана като преминаващ военен самолет, докато дипломатическото позволение е било за преминаване на граждански полет на "Аерофлот".

От летището в Братислава добавиха, че руският самолет зарежда с гориво и скоро след това ще излети за Москва.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай