Половин Турция остана без ток

Половин Турция остана без ток | StandartNews.com

Срив в електроразпределителната мрежа остави без ток голяма част от Турция и хвърли страната в хаос. Метрото в Анкара и Истанбул спря. Електричеството прекъсна в 10,40 сутринта. Засегнати бяха по-голяма част от интернет и телефонните връзки. Това е най-сериозният подобен проблем в страната от 15 г.

Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че властите проверяват всички възможни причини, включително терористична атака. От турската електрическа компания предполагат, че сривът се е получил поради повреда на електропроводите, свързващи Турция с останалата част на Европа.

Най-малко 49 провинции от всички 81 в цяла Турция са засегнати от срива - от гръцката граница до тези на югоизток в близост до Иран и Ирак. Енергийният министър Танер Йълдъз заяви, че екипите работят, за да определят причината за прекъсването, като се отхвърлят твърденията, че страната страда от недостиг на енергия. "Не мога да кажа има или не кибератака", посочи той.

Спирането на тока блокирало хора в асансьори в Истанбул. Спасителни екипи се втурнали и към метростанциите, за да евакуират блокирани пътници. На няколко места в града светофарите също не работели, като това предизвикало огромни задръствания. Около 3 часа след спирането на тока в Истанбул метрото, трамваят и движението по жп тунела "Мармарай" са били възстановени. Токът тръгнал в 10% от града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай