16:48 ч.

31.03.15

1 мин.

3606

0

0
Половин Турция остана без ток
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Срив в електроразпределителната мрежа остави без ток голяма част от Турция и хвърли страната в хаос. Метрото в Анкара и Истанбул спря. Електричеството прекъсна в 10,40 сутринта. Засегнати бяха по-голяма част от интернет и телефонните връзки. Това е най-сериозният подобен проблем в страната от 15 г.


Премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че властите проверяват всички възможни причини, включително терористична атака. От турската електрическа компания предполагат, че сривът се е получил поради повреда на електропроводите, свързващи Турция с останалата част на Европа.


Най-малко 49 провинции от всички 81 в цяла Турция са засегнати от срива - от гръцката граница до тези на югоизток в близост до Иран и Ирак. Енергийният министър Танер Йълдъз заяви, че екипите работят, за да определят причината за прекъсването, като се отхвърлят твърденията, че страната страда от недостиг на енергия. "Не мога да кажа има или не кибератака", посочи той.


Спирането на тока блокирало хора в асансьори в Истанбул. Спасителни екипи се втурнали и към метростанциите, за да евакуират блокирани пътници. На няколко места в града светофарите също не работели, като това предизвикало огромни задръствания. Около 3 часа след спирането на тока в Истанбул метрото, трамваят и движението по жп тунела "Мармарай" са били възстановени. Токът тръгнал в 10% от града.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент