От 2019 г.: Имаме право на 90 торбички за година

От 2019 г.: Имаме право на 90 торбички за година | StandartNews.com

От 2019 г. няма да има безплатни торбички, а нови правила ще наложат цени за тях в цяла Европа. На гражданите ще бъде наложен лимит от 90 пластмасови торбички на година. Това решение прие Европейският парламент днес, съобщи БГНЕС.

Според Брюксел милиони от торбичките се използват всяка минута. Те са най-разпространеният боклук след цигарените фасове. Но краят на пластмасовите торбички е в процес.

Средностатистическият европеец употребява по 190 торбички годишно. От тези 100 млрд., 8 млрд. попадат в реки и езера или в полето и на шосето. Торбичка се произвежда за 5 секунди, използва се за 5 минути и се разгражда за 500 години. В Северно море 94% от птиците имат пластмаса в стомаха си. Морските животни и птици бъркат боклука с храна и го изяждат.

Като мярка за това явление ЕП наложи правила. Но употребата в различните страни е различна. През 2010 г. средно българинът е употребил по 246 торбички за еднократна употреба и 175 торбички за многократно използване. Това ни нарежда на 11-то място в Съюза. В Дания и Финландия всеки използва по 4 торбички годишно, а в Полша, Португалия и Словакия употребата е 100 пъти по-голяма.

"Безплатните торбички вече са в миналото, време е за мерки за опазване на екологията. Надявам се днешната победа да бъде първата, но не и последната", каза Маргрет Аукен от Групата на зелените, предложила директивата за найлоновите торбички в ЕП. Държавите-членки на ЕС ще имат 18 месеца да приложат приетите мерки в своето законодателство.

Европейският закон засяга леките пластмасови торбички с дебелина под 50 микрона. Таван от 90 през 2018 и 40 до 2015 г. Изключение ще са суперлеките найлонови торбички с дебелина под 15 микрона, които се използват на сергиите за плодове и зеленчуци

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай