Оланд иска пълно премахване на бежанския лагер в Кале

Оланд иска пълно премахване на бежанския лагер в Кале | StandartNews.com

Президентът на Франция Франсоа Оланд се обяви за пълно премахване на бежанския лагер във френския град Кале, известен с прякора си „Джунглата". Той посети района на лагера, намиращ се в близост до жп-линията свързваща Франция и Великобритания.

Повечето от мигрантите в лагера са от Судан и Афганистан. Те се опитват да стигнат до Великобритания, чрез товарни камиони през Ламанша. Това е и поводът френският държавен глава отново да се обърне към Великобритания с искане да „изиграят своята роля" в решаването на мигрантската криза.

„Решен съм да видя как британските власти изиграват своята роля за хуманитарните усилия, които Франция предприема сега тук и които ще предприема утре. Това, че Обединеното кралство взе решение да излезе от ЕС не го освобождава от ангажиментите към Франция", каза Оланд.

Той също така отново посочи, че „Джунглата" ще бъде напълно изпразнен. Президентът ще се срещне с полицията, охраняваща мястото, както и с местни политици, но самият той няма да влезе в лагера, съобщава БГНЕС.

„Джунглата" в Кале, който се намира на брега на Ламанша, започва възникването си в началото на новото хилядолетие, когато все повече мигранти от Африка и Азия се опитват да стигнат до Великобритания. В момента в лагера живеят между 7000 и 10 000 души. Ситуацията в там значително се влоши и в разгара на мигрантската криза през лятото на миналата година. Властите в Кале в момента строят стена, финансирана от правителството в Лондон, която да спира мигрантите, опитващи се да се качат на фериботи за Великобритания.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В същото време започна изграждането на преградна стена, която да спира мигрантите да влизат във Великобритания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай