НАТО с най-големите учения от 13 години

НАТО с най-големите  учения от 13 години | StandartNews.com

Латвия ще строи ограда на границата с Русия, Естония слага камери и сензори

НАТО организира тази есен най-големите си военни учения от 2002 г. насам, с участието на около 36 000 войници. Маневрите не са свързани с настоящото напрежение в отношенията с Русия, заяви един от военните шефове на алианса, цитиран от АФП. Ученията ще продължат от 3 октомври до 6 ноември и ще се състоят главно в Италия, Испания и Португалия, каза на пресконференция във Вашингтон френският генерал Жан-Пол Паломерос, върховен командващ Съюзното командване на НАТО по трансформациите. Ученията ще са с висока интензивност и ще включват 27 от 28-те страни в НАТО и седем партньорски държави. Според ген. Паломерос маневрите нямат конкретна връзка с кризата в Украйна и напрежението в отношенията с Русия.

"Решението за тези учения беше взето на срещата на върха на алианса през 2012 г. в Чикаго. По онова време имахме добро партньорство с Русия", отбеляза той. Сценарият на ученията ще съдържа всички елементи на съвременната война: противоракетна отбрана, кибератаки, хибридна война, пропагандни операции. Междувременно след Естония и Латвия обяви, че може да построи стена по границата с Русия. Латвийският министър на вътрешните работи Рихард Козловскис поясни, че от Русия на латвийска територия преминават нелегални имигранти, основно виетнамци.

През тази година е имало около 300 такива нарушители. По думите му при сегашната политическа ситуация практическото сътрудничество с Русия в тази сфера се е влошило. Естония пък планира да разположи сензори, камери и радари в 136-километров участък по границата си с Русия, за да се бори с нелегалното преминаване на хора и незаконния трафик на стоки. Граничната полиция на балтийската страна заяви, че тази мярка ще увеличи сигурността по границата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай