НАТО постоянно с 3 кораба в Черно море

НАТО постоянно с 3 кораба в Черно море | StandartNews.com

САЩ изпращат 600 пехотинци в Полша и Балтика, ще обикалят на ротационен принцип региона до края на годината

Стратегията на НАТО в контекста на кризата в Украйна и противостоянието между Русия и Запада е да поддържа непрекъснато три бойни кораба в Черно море, без да нарушава конвенцията от Монтрьо от 1936 г. Това стана ясно, след като на 22 април вечерта американската ракетна фрегата "Тейлър" (USS Taylor (FFG-50), клас "Оливър Хазард Пери", премина Босфора на път за Констанца, както твърди дипломатически източник пред ИТАР-ТАСС.

Въпросната фрегата, която вече бе в района в средата на февруари, заедно с флагмана на 6-и Американски флот, командния кораб "Маунт Уитни" (USS Mount Whitney (LCC/JCC 20) във връзка с Олимпиадата в Сочи, стана повод по-рано през април руският външен министър Сергей Лавров да протестира пред Турция, че западни бойни кораби нарушават конвенцията за максимален 21-дневен престой в Черно море на съдове, които не са на крайбрежните държави. Това се случи, тъй като "Тейлър" заседна в турското пристанище Самсун през февруари, счупи витло и трябваше да поостане чак до 9 март, преди да бъде изтеглен за ремонт в Суда на Крит. В момента освен US фрегатата, в западната част на Черно море се намира американският ракетен крайцер "Доналд Кук" (USS Donald Cook), а в централната част на морето - френският разузнавателен кораб "Дюпюи де Лом" (Dupuy de Lome), конкретизира ИТАР-ТАСС. И добавя, че двата влязоха едновременно на 10 април, а френският разузнавач е предвидено да отплава на 30 април и да се върне в Средиземно море. "Доналд Кук", който е оборудван с модерната система за противоракетна отбрана "Иджис", елемент от противоракетния щит над Европа, пък е трябвало да отплава на 21 април. Но на 26 или 27 април се очаква в Черно море да доплава френската фрегата "Дюплеи" D641 (Dupleix). Тя е специализирана в борба с подводници, но може да се използва и за отбрана на стратегически позиции.

"Идването на "Дюплеи" ще запази присъствието на НАТО в Черно море с три бойни кораба", отбелязва източникът пред ИТАР-ТАСС.

"Тейлър" ще се засече за кратко с "Доналд Кук", но ВМС на САЩ ще спазят конвенцията от Монтрьо от 1936 г.", е заявил официален представител от щатския флот пред специализираното издание "Старс енд страйпс". В комюнике флотът посочва, че мисията на "Тейлър" е да допринася за мира и стабилността в региона. Фрегатата, която би трябвало да бъде снета от въоръжение догодина, се предвижда да участва в учения със съюзници и партньори от НАТО в региона.
Междувременно Пентагонът обяви, че САЩ изпращат около 600 свои военни в Полша и трите балтийски републики за пехотни маневри. Ройтерс допълва, че това е една от най-демонстративните прояви на подкрепа за съюзниците от НАТО в Източна Европа от анексирането на Крим.

Според агенцията моделът, избран от Пентагона, е на една крачка от постоянното базиране на американски военни в района. Става дума за четири групи от по 150 души, които на основата на "постоянно ротационно присъствие" ще участват в продължаващи по 1 месец учения във всяка от четирите страни.

Говорителят на Пентагона вицеадмирал Джон Кирби посочи, че маневрите ще продължават през 2014 г. и не е изключено да бъдат удължени и през 2015 г. Първият контингент от 150 души от десантните части на 173-та пехотна бригада, базирана в Италия, пристигнаха в Полша още вчера. До понеделник ще бъдат разположени и частите в трите балтийски републики.

Киев сложи край на примирието

Украинското правителство прекрати официално великденското примирие и възобнови "активната фаза" на "антитерористичната операция" за елиминирането на въоръжените проруски сепаратисти в източната част на страната. Това съобщи първият вицепремиер на страната Виталий Ярема, който е натоварен с въпросите на сигурността в правителството. Ярема посочи, че операцията де факто още не е започнала. "Но в близко бъдеще ще бъдат взети съответните мерки и вие ще видите резултатите", добави той.

Ден след визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Киев Ярема каза, че новите управляващи са получили подкрепата на САЩ, които "няма да ни оставят сами с един агресор". "Надяваме се, че в случай на руска агресия тази помощ ще бъде по-съществена", добави Ярема.

В същото време привържениците на федерализацията на Украйна, които окупират сградата на областната администрация в Донецк, освободиха 10-ия и 11-ия етаж, предаде Униан. Член на временното правителство на непризнатата Донецка народна република обяви, че освобождаването на цялата сграда може да стане само в рамките на женевското споразумение, след разоръжаване на членовете на крайното движение "Десен сектор", както и след освобождаването на всички окупирани сгради в Западна Украйна.

Москва отвръща с каспийски маневри

Русия започна военноморско учение в Каспийско море. В седемдневните занятия ще вземат участие десет кораба и общо 400 военнослужещи, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс. От началото на кризата в Украйна Москва зачести ученията от този тип, добави АФП.

Представители на НАТО заявиха, че ученията в руския Западен военен окръг са довели до струпването на 40 хиляди руски войници близо до източните граници на Украйна.

С Каспийско море граничат Русия, Иран, Казахстан, Туркменистан и Азербайджан. Регионът е стратегически за международната търговия с горива заради множеството газопроводи и петролопроводи.

Германия подготвила руските спецчасти

Берлин има пръст в подготовката на руските спецчасти. Американските власти обвиняват своите натовски съюзници и най-вече Германия за това, че руските действия в Украйна и Крим завариха Запада неподготвен, съобщи популярният интернет сайт "Дейли бийст", цитиран от ИТАР-ТАСС. Особено раздразнение във Вашингтон предизвиква изграденият от германския военен концерн "Райнметал" център за бойна подготовка на руските сухопътни войски в Мулино край Нижни Новгород.

Този център още не е открит, но според сайта американски официални лица твърдят, че там Германия подготвя руските сили вече от няколко години.

Според интернет изданието подписаният от "Райнметал" през 2011 г. договор с Русия е за 140 млн. долара и в центъра в Мулино могат да се обучават 30 000 руски бойци годишно. Партньор на германския концерн е руската държавна отбранителна фирма "Оборонсервис". Изграденият от германците център е по модел на същия, използван от Бундесвера, и се смята за най-модерната система от този тип в света. "Райнметал" разглеждал този контракт като предвестник на още няколко бъдещи проекта "в светлината на плановете за модернизация на екипировката на руските въоръжени сили".

"Достойно за съжаление е, че германски компании директно подкрепяха и обучаваха руските военни дори по времето на атаката срещу Украйна", е казал висш чиновник от Сената пред "Дейли бийст". "Правителството на САЩ трябва да призове нашите натовски съюзници да прекратят военните си връзки с Русия още сега, докато руснаците не напуснат Украйна, включително Крим", добавя той.

Лавров заплаши с грузинския сценарий

Руският министър на външните работи Сергей Лавров предупреди, че ако интересите на Москва в Украйна бъдат накърнени, реакцията ще бъде като при събитията в Грузия. Тогава Русия води кратка война с бившата съветска република, довела до обявяването на независимост на Абхазия и Южна Осетия. "Ако нашите интереси, нашите законни интереси, интересите на руснаците бъдат атакувани директно, както например стана в Южна Осетия, не виждам друг начин освен да отговорим, зачитайки международното право", заяви Лавров.

В интервю за тв канала Russia Today дипломат номер 1 на Русия посочи също така, че "шоуто" в Украйна се ръководи от САЩ. "По време на визитата на вицепрезидента Джо Байдън в Киев бе съобщено, че се подновява антитерористичната операция. Показателно е, че киевските власти обявиха това точно по време на визитата. А началото на тази операция съвпадна с посещението в Украйна на директора на ЦРУ Джон Бренън. Затова нямам причина да не вярвам, че САЩ ръководят това шоу", подчерта Лавров.

Той заяви още, че Русия ще пресича всякакви опити за разпалване на гражданска война в Украйна. "Онези, които съзнателно водят страната към разпалване на гражданска война и очевидно се надяват да предизвикат голям, сериозен, кръвопролитен конфликт, се занимават с престъпна политика и ние не само я осъждаме, но и ще я пресечем", посочи Лавров.

Кремъл предлага среща за газа

Министерството на енергетиката на Русия е предложило на Украйна и ЕС на 28 април да бъде проведена среща за обсъждане на въпросите за доставки на газ. По данни на представител на министерството, предложението е в отговор на писмото на европейския комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер, в което той предлага да се обсъдят дата и място на такава среща.

Обмислят нови преговори в Женева

Западните чиновници признаха, че женевските споразумения за Украйна се намират под заплаха. САЩ и ЕС обаче отлагат решения за въвеждането на нови санкции срещу Русия с надеждата, че дипломатите ще могат да спасят ситуацията в близките дни, пише британският "Гардиън". В тази връзка в западните дипломатически кръгове не изключват възможността за провеждане на нова среща в Женева по ситуацията в Украйна, за да се "изгладят разногласията", пише вестникът, като цитира западен дипломат, пожелал анонимност. "Негативната реторика, която чуваме от Москва, не е това, което очаквахме от Русия. Но ние смятаме да отложим малко нещата докато разясняваме на Русия, че е необходими някакво помръдване", цитира вестникът своя източник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай