Могерини: Русия вече не е стратегически партньор на Европа

Могерини: Русия вече не е стратегически партньор на Европа | StandartNews.com

Рим. Външният министър на Италия Федерика Могерини заяви в интервю за "Кориере дела Сера", че Русия вече не е стратегически партньор на Европа.

Могерини, която в събота бе избрана за външен министър на ЕС, заяви, че Москва никога не е изпълнявала ангажиментите си, поети в различно време в Женева, в Нормандия и в Берлин, и не се е опитвала да промени ситуацията, оказвайки влияние на сепаратистите.

Тя подчертава, че Украйна може да избере "европейски вариант за своето развитие и това би било положителен избор".


"На основата на тази идея се градеше партньорството ни с Москва, но днес по волята на Путин това партньорство не съществува. В момента Русия вече не е стратегически партньор, но продължава да има стратегическо значение за нашия континент", казва италианският външен министър.

"Кремъл действа срещу интересите на своя народ ... В интерес на Украйна, на Европа и на Русия е кризата да има политическо, а не военно решение, което просто не съществува", допълни тя.

Могерини смята да изпълнява пълноценно и ролята си на заместник председател на Комисията, в която ще бъде най-високопоставеният социалист.

"Имам намерение да участвам във всички заседания на Комисията..., целта е ясна, ще бъде върховен представител за външната политика и заместник председател на Комисията, където ще следя въпросите отблизо."

"Допълвам, че ще правя още нещо – в Комисията съм най-високопоставената представителка на социалистите и смятам да играя политическа роля", допълни министърката, която е член на Демократическата партия.

В отговор на критиките, че й липсва опит, 41-годишната италианска министърка подчерта, че от 20 години се занимава "изключително с международни и европейски въпроси".

Тя увери, че разполага с "широка" мрежа от контакти в чужбина. "Тя не включва бивши премиери или бивши министри, но може би включва бъдещи премиери и вече е богата на множество действащи министри", категорична е Могерини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай